Acasă Economic-Financiar Companiile IT&C sfidează criza: fac angajări și majorează salariile

Companiile IT&C sfidează criza: fac angajări și majorează salariile

DISTRIBUIȚI

Dacă pe plan extern companiile IT&C au făcut disponibilizări masive, de 5-10% din personal, în România se fac angajări și se deschid noi centre de servicii. „Semnalele de la firme sunt că se fac angajări. Ce se dă afară dincolo se angajează aici. Multe companii își mută operațiunile în România – în special centrele de servicii ale multinaționalelor și firmele care practică outsourcing-ul pe dezvoltare sisteme software și servicii. De asemenea, și firmele românești din domeniu fac angajări“, a declarat pentru „Curentul“ Mircea Vuici, cercetător științific în informatică în cadrul Institutului pentru Tehnică de Calcul (ITC).
În IT&C, piața muncii nu suferă, nu sunt sute și mii de persoane care caută de muncă, explică cercetătorul. Dimpotrivă, încă sunt locuri de muncă vacante care așteptă specialiști.
„Site-urile de angajare sunt aglomerate, dar nici acum nu găsești cu ușurință specialiști. E doar ceva mai ușor ca acum doi ani. Un indiciu al acestei situații este faptul că pe portalurile de recrutare sunt cåteva sute-o mie de poziții care stau deschise. Doar joburile bune au mai mulți solicitanți“, spune Vuici.
Mai mult, salariile au înregistrat o creștere în semestrul I al acestui an, comparativ cu perioada similară a lui 2009, cånd au scăzut ușor.
„Spre exemplu, serviciile IT și serviciile informatice au înregistrat o creștere accentuată a salariilor – peste 15%“, spune Vuici, precizånd că trebuie ținut cont de faptul că cifrele Institutului Național de Statistică nu cuprind toate cele circa 18.000 de firme din domeniu, ci doar pe cele mari.
„Oricum, creșterea este mare, comparativ cu media pe economie, de 8%“, spune Vuici.

Creștere de 40% a exporturilor

Deși producția pentru piața internă a suferit din cauza restrångerii consumului, așa cum s-a întåmplat în cazul serviciilor pentru comunicații care au scăzut, pe partea de hardware, software și servicii scăderea pieței interne se compensează cu partea externă.
Absolut remarcabile sunt creșterile din hardware, spune cercetătorul, dånd exemplu platforma de la Jucu.
„Exporturile pe hardware și electronică au crescut cu aproape 40% în prima parte a anului, dublu față de media pe economie“, a spus Vuici.
Și investițiile străine au continuat, dar au urmat tendința generală de scădere – sub 2 miliarde de euro în prima jumătate a anului.
„S-a mai recuperat în privința centrelor de servicii, care s-au dezvoltat remarcabil. În prezent e greu să mai găsești companie mare care sa nu aibă un astfel de centru. Nu sunt investiții mari, dar activitatea lor s-a extins și au făcut angajări“, a arătat Vuici, enumerånd orașele mari din provincie unde s-au deschis noi centre – Cluj, Brașov, Iași.
„Sunt și companii care se pregătesc să intre pe piață. Nu vorbesc de angajări de mii de persoane, dar semnale sunt. Despre Romånia se spune că este țara potrivită pentru delocalizarea activităților de valoare înaltă, unde este nevoie de creativitate. Aici se caută specialiști, nu se deschid centre de nivelul celor din India“, mai spune Vuici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.