Prioritatile Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru 2003 sunt finalizarea legislatiei privind sectorul comunicatiilor electronice, respectiv identificarea pietelor relevante in acest domeniu, desemnarea operatorilor cu putere semnificativa pe aceste piete si impunerea de obligatii specifice operatorilor, informeaza un comunicat al ANRC.
Dupa intrarea in vigoare a Legii privind serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice (Legea serviciului universal), ANRC va finaliza si reglementarile legislative privind piata serviciilor furnizate utilizatorilor finali. De asemenea, institutia va pune in practica politica si strategia privind serviciul universal in Romania.
Intr-o prima faza, ANRC va analiza necesitatile de servicii de comunicatii ale populatiei, urmand ca pe baza studiului sa desemneze furnizorii de serviciu universal. Aceste companii vor avea obligatia sa furnizeze un set minim de servicii de comunicatii la un anumit nivel de calitate si la tarife accesibile. Setul minim de servicii de care va trebui sa beneficieze orice utilizator final din Romania include, printre altele, conectarea la reteaua publica de telefonie si accesul la informatiile privind abonatii si la registrele abonatilor. Tarifele practicate de furnizorii de serviciu universal vor fi controlate de ANRC, care va stabili si mecanismele de finantare a serviciului universal.
Dupa identificarea pietelor relevante pentru segmentul serviciilor furnizate utilizatorilor finali, ANRC va desemna furnizorii cu putere semnificativa pe aceste piete si va impune acestora o serie de obligatii, cum ar fi interzicerea practicarii de catre furnizori a unor preturi excesive in raport cu costurile pe care le implica aceste servicii sau stabilirea unor masuri de orientare a tarifelor catre costuri sau catre preturile ori tarifele practicate pe piete comparabile.
Obligatiile furnizorilor, stabilite in conformitate cu Legea serviciului universal, vor fi incluse in autorizatia generala emisa de ANRC. In prima parte a lunii februarie isi vor incepe activitatea si cele 47 de oficii teritoriale ale ANRC din toate orasele resedinta de judet si din sectoarele Capitalei. Rolul oficiilor teritoriale este de a controla respectarea obligatiilor impuse furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice si furnizorilor de servicii postale prin autorizatia generala si prin licente, dar si de a asigura comunicarea intre furnizorii de retele si servicii din teritoriu si sediul central al ANRC.