Acasă Economic-Financiar Credite pentru autoturisme

Credite pentru autoturisme

DISTRIBUIȚI

– Bancile romanesti acorda imprumuturi pe termen scurt sau mediu pentru achizitionarea de autovehicule noi si second-hand, de productie autohtona ori straina.

Pentru cumpararea unui autoturism, romanii au posibilitatea de a contracta un credit pe termen scurt sau mediu, de la una dintre bancile care au in portofoliu produse de acest gen. Astfel de imprumuturi pot fi obtinute, de obicei, de persoanele care realizeaza venituri lunare certe, cu sau fara plata unui avans, in majoritatea cazurilor fiind obligatorie incheierea unei asigurari CASCO pentru autoturismul achizitionat, drepturile incasare din polita urmand sa fie cesionate in favoarea bancii.

In pachetul de finantari Familia Mea, Banca Comerciala Romana (BCR) a inclus si Creditul Auto. Acesta permite cumpararea unui autoturism nou, de orice tip si de orice marca de fabricatie, alaturi de motociclete sau barci cu motor, de la dealerii autorizati din Romania care au cont deschis la BCR. Creditul se acorda pe maximum cinci ani persoanelor fizice care realizeaza venituri lunare certe. Clientul poate opta intre doua variante, cu avans minim de 25% sau cu avans zero, caz in care dobanda creste cu un procent fata de dobanda curenta, aceasta din urma fiind, in prezent, de 50% pe an, cu posibilitati de modificare in functie de schimbarile intervenite pe piata financiar-bancara. Garantarea creditului se face cu veniturile nete lunare realizate de solicitant si sotul/sotia acestuia si ale girantului platitor, nefiind nevoie de ipoteca. Rata lunara nu trebuie sa fie mai mare de jumatate sau mai mica de o cincime din veniturile lunare nete realizate separat. BCR acorda credite de pana la 15.000 de dolari (echivalent in lei), pe o perioada de pana la cinci ani, pentru cumpararea de autoturisme Citroen si Fiat. In momentul de fata, dobanda este de 48% pentru creditele pe maximum un an si de 50% pentru cele de pana la cinci ani.

Prin Banca Romana de Scont (BRS) pot fi contractate credite atat pentru cumpararea de autoturisme noi, cat si second-hand. Un credit nu poate depasi 75% din valoarea unui autoturism nou sau 50% in cazul celor second-hand, dar nu mai mult de 50 milioane de lei. Valoarea maxima a unui inprumut este de 20 milioane de lei – pentru termene de pana la un an, 50 milioane de lei – pana la 2 ani si 100 milioane de lei – pana la trei ani. Schema de garantare prevede pentru sume de pana la 25 milioane lei gaj pe bunul achizitionat, peste aceasta valoare fiind necesar un contract de garantie imobiliara. La imprumuturile pe termen scurt, dobanda variaza intre 50% si 64% pe an, functie de bonitatea clientului, iar la termenul mediu de creditare – intre 51% si 66% pe an.

Credite speciale pentru achizitionarea de autoturisme noi Dacia, prin distribuitorii autorizati, pot fi obtinute de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD). Durata creditarii este de maximum cinci ani, cu un avans de cel putin 30% din valoarea autoturismului. Sunt necesari unul sau mai multi giranti, altii decat sotul solicitantului, 50% din veniturile acestora trebuind sa acopere rata creditului si dobanda din prima luna de rambursare. Asigurarea Casco pentru autoturismul achizitionat trebuie incheiata la ASIBAN, pe toata perioada de rambursare, prima de asigurare fiind de 2,6% pe an. Dobanda anuala va fi de 46% pe an, iar comisionul de gestiune, platit la acordarea creditului – 2,7% din valoarea imprumutului. Creditul se ramburseaza in rate lunare, egale sau descrescatoare, fiind posibila si rambursarea inainte de scadenta, integral sau partial, fara comisioane sau dobanzi suplimentare.

Cu un imprumut luat de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), pe termen de maximum cinci ani, pot fi cumparate autoturisme romanesti sau straine, imprumutul nedepasind 70% din valoarea de vanzare a masinii. In prezent, rata dobanzii este de 46% pe an. Rata creditului si dobanda lunara nu pot depasi jumatate din veniturile nete lunare ale sotului, sotiei si celorlaltor persoane fizice care se obliga sa plateasca impreuna cu solicitantul. De asemenea, sotul nu trebuie sa aiba credite in curs de rambursare sau marfuri pe credit leasing. Pentru creditele de pana la zece milioane de lei nu este obligatorie constituirea ipotecii asupra unei locuinte sau a gajului asupra titlurilor de valoare, putandu-se solicita doar adeverinte cu veniturile nete realizate de solicitant sau giranti. Situatia este valabila si pentru creditele de pana la 20 milioane de lei, daca solicitantul poate achita rata lunara si dobanda aferenta numai din veniturile nete proprii. Valoarea minima a garantiilor reale acceptate de CEC va fi cel putin egala cu creditul solicitat plus dobanda calculata pentru 30 de zile. Imprumutul se restituie in rate lunare egale, rambursarea incepand in luna urmatoare utilizarii integrale a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.