Acasă Economic-Financiar Creditul bancar, o alternativă pentru proiectele respinse la finanțare de UE

Creditul bancar, o alternativă pentru proiectele respinse la finanțare de UE

DISTRIBUIȚI

Foarte multe din proiectele depuse în vederea obținerii unor fonduri europene vor fi respinse, fie pentru neîndeplinirea unor condiții de eligibilitate, fie pentru că vor exista proiecte mai bune. Iată că există o alternativă pentru cei care doresc să realizeze o investiție în agricultură și în domeniile similare.

Ieri, Ministerul Agriculturii a anunțat că va scoate la licitație 760 de milioane de lei către băncile comerciale, pentru acordarea de credite agricultorilor care fac investiții, termenul limită până la care instituțiile de credit pot depune oferte fiind 11 august. Din suma scoasă la licitație, cea mai mare parte, respectiv 630 de milioane de lei, reprezintă fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Alți 30 de milioane de lei din suma scoasă la licitație vor fi destinați creditării beneficiarilor Programului Operațional pentru Pescuit (POP), în timp ce 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru investiții care nu sunt finanțate din fonduri UE.
Există deja câteva bănci care oferă astfel de servicii, pentru creditarea fermierilor. La aceste instituții orice persoană fizică sau juridică poate contracta un împrumut pentru semințe, fertilizatori, îngrășăminte, animale, utilaje, mașini și chiar motorină sau credite pentru plata de lucrări agricole. De obicei aceste credite au o perioadă de rambursare de 4 ani. Pe de altă parte și cei care au proiecte ce vor primi fonduri UE pot contracta la rândul lor credite, deoarece aceștia pot accesa fonduri structurale pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectului de investiții (de regulă jumătate), restul sumelor fiind asigurate din surse proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.