Acasă Economic-Financiar Cresterea taxelor si pretului energiei sunt pe placul agentiilor de rating

Cresterea taxelor si pretului energiei sunt pe placul agentiilor de rating

DISTRIBUIȚI

Aflat in vizita in Statele Unite pentru a participa, impreuna cu ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, la reuniunea Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a intalnit si cu mai multi oameni de afaceri occidentali. Potrivit postului de radio Europa Libera, Mugur Isarescu a incercat sa convinga investitorii americani ca actualul Guvern de la Bucuresti nu incearca sa impiedice in nici un fel procesul de reforma, ba, dimpotriva, a luat chiar mai multe masuri in directia accelerarii acestuia. Alocutiunea sa a fost rostita in cadrul unei sesiuni organizate la New York de grupul Eurasia, o organizatie americana care promoveaza legaturile de afaceri cu fostele republici sovietice si cu statele din Europa de Est.

Temerilor exprimate de investitori, potrivit carora in Romania nu exista continuitate in procesul reformei, guvernatorul BNR le-a raspuns simplu: -Nu este adevarat-. Citat de Europa Libera, fostul premier a aratat ca actualul guvern de stanga al PDSR si-a castigat o nemeritata reputatie ca se opune reformelor, desi a luat cateva masuri importante anul acesta, cum ar fi recenta vanzare a Bancii Agricole. Un semnal pozitiv a fost si decizia agentiei Standard & Poor*s de a imbunatati, in martie 2001, ratingul bondurilor guvernamentale romanesti de la stabil la pozitiv. Directorul diviziei centrale si est europene a agentiei, d-na Helena Hessel a declarat aceluiasi post de radio ca ratingul a fost imbunatatit dupa primele actiuni ale noului guvern.

Dintre masurile pozitive luate la Bucuresti, Helena Hessel remarca majorarea TVA pentru produsele alimentare, la finele anului trecut, precum si decizia guvernului de a ridica, luna trecuta, pretul electricitatii, o dovada a deschiderii sectorului energetic catre restructurare si privatizare. Standard & Poor*s vede cu ochi buni si bugetul aprobat pe 2001, acesta prognozOnd o crestere economica de 4,1% si o inflatie de 25%, mai mica decat cea de anul trecut.

Potrivit analistului financiar Aurelian Dochia, imbunatatirea perspectivelor agentiilor de rating este fireasca, deoarece acestea analizeaza situatia unei tari si din prisma riscului determinat de cheltuielile bugetare. -Majoritatea agentiilor nu s-au grabit sa imbunatateasca ratingul Romaniei de la primele semne pozitive aparute anul trecut. Au asteptat, pana anul acesta, confirmarea semnalelor. Dupa ce au vazut bugetul pe 2001 s-au convins ca din aceasta directie nu poate aparea o criza. O influenta buna a avut si cresterea rezervelor internationale ale bancii centrale, pana la un nivel confortabil. Tinand cont de esalonarea platilor urmatoare in contul datoriei externe, nu mai exista nici o temere ca Romania ar fi in pericol de a intra in incapacitate de plata-, apreciaza Aurelian Dochia. In opinia sa, Romania se afla, in prezent, intr-o situatie foarte confortabila, nemaitrebuind sa se teama de riscul aparitiei unor dezechilibre macroeconomice. -Majorarea pretului energiei a fost inca o dovada pentru agentiile de rating ca riscul intrarii intr-un mecanism de subventii, nesustenabile de la buget, se diminueaza considerabil-, adauga analistul financiar. Potrivit afirmatiilor sale, pana acum s-au adunat destule dovezi ca situatia Romaniei s-a imbunatatit fata de anul trecut. Un semnal ce va fi foarte bine primit de agentiile de rating este privatizarea recenta a Bancii Agricole. -Este un pas inainte extrem de important. De altfel, riscul din sistemul bancar a ajuns, in prezent, la un nivel apropiat de cel din tarile stabile, astfel incat, la urmatoarele discutii, problema situatiei bancilor nu va mai fi pusa-, conchide Aurelian Dochia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.