Acasă Economic-Financiar Cumpără un produs românesc pentru ca prietenul tău să își păstreze locul...

Cumpără un produs românesc pentru ca prietenul tău să își păstreze locul de muncă (V)

DISTRIBUIȚI

Afacerile brutarilor cresc economia romånească

Aproape 70% dintre consumatorii de paste făinoase nu au nicio preferință atunci cånd este vorba de grâul  din care sunt făcute pastele fainoase. Dacă în cazul pâinii proaspete piața este dominată de produsele românești, când vine vorba de paste, cozonaci, brioșe, spaghete sau macaroane, lucrurile se schimbă. Când mergeți în supermarket verificați pe ambalaj țara unde sunt făcute produsele de panificație pe care le cumpărați. Alegerea cozonacului produs în țară înseamnă asigurarea unui loc de muncă în România.
„Toți trebuie să milităm pentru realizarea unor produse românești de calitate, care să reziste concurenței din afară și toți trebuie să conștientizăm populația că e bine să consume produse românești atât datorită calității lor, cât și datorită efectelor economice care derivă din producerea acestor produse“, a declarat pentru „Curentul“ Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație-Rompan.
Conform rezultatelor unui studiu de piață realizat de firma Gallup la solicitarea Rompan, românii preferă în proporție de 75% pâinea proaspată, albă (60%), de unde putem trage concluzia că se dorește să se consume pâine românească, arată reprezentantul Rompan. Când vine vorba de paste făinoase, romånii solicită în proporție de 70% spaghete și macaroane. Urmează fideaua, tăițeii. 69% dintre consumatorii de paste fainoase nu au nicio preferință atunci cånd este vorba de grâul  din care sunt făcute pastele făinoase.
Situația economică dificilă i-a făcut pe români mai atenți la prețurile produselor, dar și la cantitățile cumpărate. „Criza a influențat și piața în sensul că, domnul consumator nu mai aruncă resturile de pâine rămase neconsumate, iar oamenii, din păcate, se orientează mai des spre produse mai ieftine, care, de multe ori, nu sunt nici de o calitate superioară“, spune Aurel Popescu.

Tradițional e mai ieftin

„Produsele de panificație românești au avantajul că sunt proaspete, au aroma și gustul tradițional românesc și sunt mai ieftine. În ceea ce privește pastele făinoase, acestea sunt mai ieftine pentru că sunt realizate din grâu comun, nu grâu dur, cu o tehnologie inventată de italieni și elvețieni și nu au înglobate în preț cheltuielile de transport mari cum au pastele fainoase din import“, spune Aurel Popescu.
Produsele din import, însă, stau mai bine la capitolul ambalaje și promovare.
„Sigur, promovarea produselor românești are un rol important în volumul vânzărilor. Din păcate, din cauza nivelului foarte scăzut al profitului, nu sunt fonduri suficiente pentru marketing“, spune cu regret președintele Rompan.

Potențial mare de creștere pe piața pastelor

În România, consumul anual de påine pe locuitor este de 113 kg, mult mai ridicat decåt în celelalte țări din Uniunea Europeană, unde media este 78-80 kg/om anual, aici fiind inclus și consumul provenit din piața neagră.  În schimb, la consumul de paste stăm mai prost – 2,8 kg pe cap de locuitor. Spre comparație, în Italia consumul este de aproape zece ori mai mare, respectiv 26 de kilograme pe locuitor pe an. Consumul scăzut de paste față de țările UE, care consumă opt kilograme pe an, face din piața românească una cu potențial mare de creștere.
Deocamdată, comerțul exterior este slab dezvoltat în ceea ce privește produsele de panificație. „Nici la import și nici la export nu avem cantități care să influențeze piața. Aceasta, în primul rând, datorită cheltuielilor cu transportul produselor, care sunt ridicate și face produsul necompetitiv cu produsele autohtone. La paste fainoase sunt importuri, dar cu o cotă de piață de până la 5% și exporturi la fel. Unitățile noastre de producție exportă în peste 50 de țări inclusiv Australia, SUA etc.“, explică reprezentantul Rompan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.