Home Economic-Financiar Cumpără un produs românesc pentru ca prietenul tău să își păstreze locul...

Cumpără un produs românesc pentru ca prietenul tău să își păstreze locul de muncă

DISTRIBUIŢI

Îmbuteliatorii de apă minerală mizează pe caniculă

După câțiva ani de creștere, criza și lipsa caniculei din vara trecută au băgat producția de ape minerale îmbuteliate… la apă. Nici anul acesta nu a început prea bine, îmbuteliatorii înregistrând o scădere a producției cu 7% în primul trimestru față de aceeași perioadă din 2009, potrivit datelor de la Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM). Pentru a face față scăderii consumului, îmbuteliatorii au început deja disponibilizările.
Când mergeți în supermarket, cumpărați apă minerală românească! Astfel, ajutați muncitorii din fabricile de apă minerală să își păstreze locul de muncă.
Îmbuteliatorii nu și-au pierdut optimismul și speră să recupereze în vară pierderile de la începutul anului. După o lună mai ploioasă și rece, producătorii urmăresc prognoza meteo și își pun speranța în caniculă.
Potrivit președintelui URBB & Carlsrom Beverage, Shachar Shaine, piața romånească a apelor minerale ar putea stagna anul acesta la un volum de 10 milioane de hectolitri și o valoare de 300 milioane de euro, romånii nerenunțånd la produsele de bază, în ciuda crizei.
„În perioada crizei, oamenii renunță să mai cumpere la fel de multe produse din gamele premium sau la produse foarte scumpe, cum sunt diamantele, dar nu pot renunța să mai cumpere produse de bază, precum påine, apă, așa că piața apelor minerale ar putea rămåne la aproximativ aceeași valoare din 2009, respectiv 10 milioane de hectolitri cu o valoare de 300 milioane de euro“, explica recent Shaine.

Codași la consum

Cu un consum de doar 50 litri pe an pe cap de locuitor, consumul de apă minerală din Romånia reprezintă doar jumătate din media țărilor din Europa de Vest. Potrivit lui Shaine, în prezent doar 30% din resursele de ape minerale ale Romåniei sunt exploatate.
Ca tendințe, îmbuteliatorii au observat încă de anul trecut migrarea consumului către litraje mari, romånii preferånd bidoanele de 5-6 litri sau chiar mai mult. Problema este că, pentru producători, creșterea volumului ambalajului se traduce prin scăderea prețului mediu pe piață și, evident, și a marjelor de profit.
Înghețarea creditarii și declinul consumului i-a făcut pe unii îmbuteliatori să stopeze investițiile planificate pentru acest an. Alții a început deja disponibilizările în fabrici.
Potrivit Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, fabrica de apă minerală Biborțeni din județul Covasna a anunțat că disponibilizează în luna iulie 47 dintre cei 169 de angajați ai săi. Concedierea lor va avea loc între 16 și 30 iulie, ca urmare a reorganizării activității.

Concurența vecinilor bulgari

Producția de ape minerale îmbuteliate este o industrie care rulează anual circa 300 milioane de euro – sumă interesantă pentru orice investitor.
Îmbuteliatorul de apă minerală Devin și proprietarul acestuia, fondul de investiții Advent International, analizează achiziții în domeniu pe piața din Romånia, au anunțat oficiali ai celor două companii pentru cotidianul bulgar „Dnevnik“.
Advent realizează evaluări periodice ale oportunităților de achiziție în sectorul apelor minerale și băuturilor răcoritoare din Romånia, a declarat Albena Vasileva, director la fondul de investiții. Fondul este bine poziționat pentru o astfel de achiziție, întrucåt dispune de informații și de finanțarea necesară.
Devin nu are stabilite anumite ținte de preluare în acest moment și nu poartă discuții în acest scop, a afirmat directorul general al Devin, Țvetan Lazhanski.
„Am spus că intenționăm să facem achiziții în Bulgaria și în regiune, ceea ce include și Romånia“, a spus el.
Compania ar putea începe producția pe piața romånească numai în urma unei achiziții, declara, în iunie, Valentin Ignatov, director comercial și acționar al Devin.
Producătorul, cu afaceri de peste 40 milioane de euro, țintește o cotă de piață de 10% în Romånia în următorii cinci ani, ceea ce i-ar putea aduce vånzări de peste 30 milioane de euro la nivel local.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.