Acasă Economic-Financiar Curatenie tarzie pe piata asigurarilor

Curatenie tarzie pe piata asigurarilor

DISTRIBUIȚI

Agonia prelungita a societatii de asigurari Grupul de Asigurari Roman – Grup As a luat sfarsit. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a renuntat la ingaduinta cu care a tratat pana acum problemele companiei si a decis sa-i retraga autorizatia de functionare. Sanctiunea, care s-ar fi justificat a fi aplicata cu mult timp in urma, a fost determinata, la finele saptamanii trecute, in principal, de faptul ca societatea nu si-a majorat capitalul social pana la sfarsitul lunii noiembrie, data-limita pentru inregistrarea acestei operatiuni.

Criza companiei a erupt insa de mai bine de un an. Grup As a acumulat datorii uriase si, alaturi de Metropol, a pus in pericol chiar intreaga piata a asigurarilor, Romania fiind la un pas de a fi exclusa din Conventia Internationala Carte Verde. In tot acest timp, CSA a acordat societatii sansa dupa sansa, neinstituind supravegherea speciala decat dupa ce i-a acordat, in conditii ciudate, dreptul de a practica asigurari auto obligatorii (RCA). Sanse de care Grup As a profitat din plin, intr-o -furie- a incheierii de polite suspect de -ieftine-, care i-au grabit in cele din urma sfarsitul.

Romania a reusit in ultima clipa sa evite excluderea din Conventia Internationala Carte Verde, care permite companiilor autohtone de asigurari sa incheie polite de raspundere civila auto cu acoperire pe teritoriul altor tari. Cele doua societati care au pus in pericol activitatea tuturor asiguratorilor romani autorizati sa practice astfel de polite (Grup As si Metropol) datorau impreuna partenerilor externi aproximativ doua milioane de euro. Desi datoria le-a fost platita de celelalte societati de asigurari, ele au continuat sa incaseze prime, in conditiile in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a intarziat sa le suspende activitatea, prelungind la nesfarsit supravegherea speciala instituita.

Aceeasi Comisie, care, in perioada -crizei Carte Verde- solicita Metropol si Grup As planuri de redresare, le-a autorizat pe cele doua, in luna decembrie a anului trecut, sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila auto pe teritoriul Romaniei (RCA), cu toate ca avea cunostinta de datoriile lor la Carte Verde.

Presedintele Consiliului birourilor Carte Verde, Ulf Lemmor, trimitea Ministerului roman de Finante, la finele anului trecut, o scrisoare in care avertiza ca Romania risca sa fie exclusa din Conventie, din cauza datoriilor acumulate de Grup As si Metropol. Scrisoarea a ajuns si la CSA, insa aceasta a luat o decizie surprinzatoare la vremea respectiva. In loc sa instituie supravegherea speciala inca de atunci, CSA le-a autorizat pe cele doua companii sa practice si asigurarile RCA. Or, potrivit Ordinului nr. 8 emis de CSA in 22 noiembrie 2001, nu puteau fi autorizate sa incaseze prime pentru asigurari RCA decat societatile care dispun de active lichide de cel putin 7,5 miliarde de lei si care au constituit, la data solicitarii autorizarii, un depozit bancar de cel putin 3,5 miliarde de lei, pe termen de un an. Depozitul respectiv nu va putea fi eliberat de banca decat cu acordul Comisiei de Supraveghere, dupa stingerea tuturor obligatiilor societatii de asigurare.

In decembrie 2001, cand au solicitat autorizarea practicarii de asigurari RCA, Metropol si Grup As dispuneau de lichiditatile prevazute in Ordinul nr. 8 si constituisera depozitele bancare cerute de aceleasi reglementari, afirmau reprezentantii Comisiei de Supraveghere. Cu toate ca aveau cunostinta de datoriile celor doi asiguratori la Carte Verde, precum si de pericolul eliminarii Romaniei din aceasta cauza din Conventia internationala respectiva, Comisia a acceptat folosirea lichiditatilor amintite pentru autorizarea practicarii RCA, in loc sa ceara Metropol si Grup AS sa-si plateasca, inainte de toate, datoriile externe.

Pe langa ingaduinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care a instituit cu intarziere supravegherea speciala la cei doi asiguratori cu probleme, surprinzatoare a fost si -mila- Biroului Asiguratorilor Auto Romani (BAAR), adica exact a companiilor amenintate cu excluderea din Conventia Carte Verde din cauza datoriilor Metropol si Grup As. Acestea din urma nu au fost excluse din BAAR decat in momentul in care situatia a devenit critica. O lunga perioada, desi toti ceilalti asiguratori stiau de datoriile acumulate de acestea, Metropol si Grup As au fost lasate sa incaseze in continuare prime din asigurari Carte Verde, pentru a-si putea achita daunele pe politele mai vechi si pentru a amana momentul declansarii primei crize serioase pe piata asigurarilor.

In momentul de fata, asiguratilor care au platit prime la Grup As nu le ramane decat sa astepte sa fie transferati la un alt asigurator, dispus sa ii accepte, sau sa fie despagubiti din fondul de protejare a asiguratilor, la care cotizeaza toate companiile de profil.

O data cu Grup As, CSA a mai facut curatenie si la Asigurarea Anglo-Romana, careia i-a interzis sa desfasoare o serie de activitati pentru unele clase din categoria de asigurari generale. De asemenea, au fost sesizate organele in drept pentru practicarea activitatii de asigurari de viata fara autorizarea comisiei, precum si a activitatii de intermediere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.