Acasă Economic-Financiar Nuclearelectrica va imprumuta 400 milioane de euro pentru Unitatea 2 Cernavoda

Nuclearelectrica va imprumuta 400 milioane de euro pentru Unitatea 2 Cernavoda

DISTRIBUIȚI

Societatea Nuclearelectrica va semna, marti, cu un consortiu de banci format din Societe Generale, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si Credit Lyonnais un acord de imprumut in valoare de 400 milioane de euro pentru finalizarea Unitatii 2 a Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda. Potrivit presedintelui BRD, Bogdan Baltazar, Societe Generale va contribui cu aproximativ 350 milioane de euro, BRD – cu 25 milioane de euro, iar Credit Lyonnais – cu aproximativ noua milioane de euro. Creditul va fi garantat integral de statul roman.

-Am facut lobby puternic la Fondul Monetar International (FMI) pentru a permite guvernului sa garanteze creditul, iar Fondul a fost intelegator pentru ca Unitatea 2 de la Cernavoda este un proiect energetic foarte important-, a spus Baltazar. In luna mai a anului trecut, reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), ai Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL Canada) si ai ANSALDO Italia au semnat contractul comercial pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii 2.

Costul total al lucrarilor de finalizare si punere in functiune a acestui reactor este de 689 milioane de dolari. Ministrul delegat pentru Cercetare, Serban Valeca, a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca lucrarile la reactorul 2 au fost realizate in proportie de 43%. Valeca a afirmat ca in 2004 vor incepe probele, iar intrarea efectiva in exploatare industriala este prevazuta pentru sfarsitul anului 2005.

Potrivit lui Valeca, guvernul intentioneaza sa finalizeze constructia reactorului al treilea apeland la sistemul BOT (build, operate, transfer – constructie, operare, transfer), in care investitorii vor infiinta o societate comerciala pe actiuni impreuna cu Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN).

Investititia totala pentru acest reactor este evaluata la 1,2 miliarde de dolari, din care 300 milioane de dolari reprezinta valoarea lucrarilor deja realizate. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare. AECL si ANSALDO au contribuit la finalizarea si punerea in functiune a Unitatii I, care a fost inaugurata la data de 16 aprilie 1996. Unitatea I are o putere instalata de 700 MW si furnizeaza circa 10% din productia anuala de electricitate a Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.