Acasă Economic-Financiar Datele despre evoluția PIB în trimestrul III, peste așteptările FMI

Datele despre evoluția PIB în trimestrul III, peste așteptările FMI

DISTRIBUIȚI

Economia României „se mișcă în direcția potrivită“ datorită redresării cererii externe, dar și în sens invers, din cauza incertitudinii interne în plan politic, a spus reprezentantul FMI Tonny Lybek, adăugând că datele despre evoluția PIB în T3 au fost mai bune decât estimările.
„Lucrurile se mișcă în direcția potrivită, dacă ne uităm la redresarea cererii externe, dar și invers, dacă ne uităm la incertitudinile în plan intern. Să sperăm că această situație va fi totuși de scurtă durată. Există politici care trebuie implementate și nu există încă un buget adoptat pentru anul viitor“, a declarat reprezentantul FMI pentru o televiziune de business.
Lybek a afirmat că datele privind contracția economică în trimestrul al treilea în România au fost mai bune decât anticipa Fondul, însă proiecția de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdată menținută.
Produsul Intern Brut al României a continuat să scadă și în trimestrul III, când a fost cu 0,7% mai mic în termeni reali față de trimestrul anterior, în timp ce față de perioada similară din 2008 declinul a fost de 7,1%, arată primele estimări de vineri ale Statisticii.
Pentru primele nouă luni din 2009, scăderea PIB a fost de 7,4%, mai mică decât cea înregistrată la șase luni, de 7,6%.
„Datele privind trimestrul III au fost mai bune decât anticipam, dar deocamdată vom menține prognoza de contracție a PIB cu 7,5-8% în 2009. Când vom avea datele detaliate, vom reanaliza proiecțiile“, a afirmat Lybek.
Următoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III și perioada ianuarie-septembrie 2009, în variantă provizorie, vor fi publicate de Institutul Național de Statistică pe 3 decembrie.
Pe 6 noiembrie, șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că economia se află „la finalul căderii libere din punctul de vedere al contracției Produsului Intern Brut (PIB).
„Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arăta mai rău decât în trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arăta mai bine, se va situa în apropierea nivelului minim. Cred că în primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel încât T2 și T3 să fie pozitive“, a spus Franks.
Datele Eurostat au arătat că Franța, Germania, Italia și zona euro per ansamblu au înregistrat creșteri trimestriale ale Produsului Intern Brut (PIB) în perioada iulie-septembrie, cu toate că ritmul a fost sub așteptările pieței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.