Acasă Economic-Financiar De luna viitoare vom gandi in euro

De luna viitoare vom gandi in euro

DISTRIBUIȚI

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat ca, din luna martie a acestui an, sa se treaca la stabilirea in euro a cursului de referinta al leului, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In momentul de fata, leul este cotat direct in raport cu dolarul american, moneda in care se realizeaza si interventiile bancii centrale pe piata valutara, iar pentru cotarea la euro se tine cont, cu precadere, de evolutia cursului euro/dolar pe pietele internationale. Din luna martie, lucrurile vor sta exact invers. Cotarea directa a leului in raport cu euro ar trebui sa-i dezobisnuiasca, in timp, pe romani sa gandeasca in dolari, fiind, potrivit guvernatorului BNR, -un pas important pentru aderarea la Uniunea Europeana-.


Momentul ales pentru aceasta schimbare, la fel ca si efectele sale, ridica mai multe semne de intrebare. Pe termen scurt, trecerea la cotarea directa in raport cu euro implica doar schimbari tehnice, sustine Isarescu, politica monetara si cea valutara ramanand aceleasi. BNR va mentine flexibilitatea controlata a cursului de schimb. Banca centrala nu va trece in nici un caz la fixarea cursului, ci ii va permite in continuare sa fluctueze potrivit cererii si ofertei de pe piata, intervenind doar atunci cand aprecierea sau deprecierea monedei devine -periculoasa-. Regula de care se tine cont pentru a oferi si exportatorilor mai multa predictibilitate este: -Cursul sa nu se deprecieze in medie fata de un cos valutar in care intra euro si dolarul cu mai mult decat rata prognozata a inflatiei-. In acest cos, ponderea euro a crescut la 60%, iar cea a dolarului a coborat la 40%. De altfel, pentru ca exportatorii sa nu piarda din competitivitate, BNR a urmarit ca aprecierea in termeni reali a leului sa fie tinuta sub control si sa fie corelata cu productivitatea. Anul acesta ar putea fi cu 1-2 procente mai mare decat anul trecut.

Comertul exterior a trecut de mult pe bani europeni

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in decizia de trecere la cotarea directa a leului in raport cu euro nu a contat actuala tendinta de crestere a monedei europene fata de dolar pe pietele internationale. -Momentul este oportun, pentru ca avem confirmari foarte clare, ce arata consolidarea zonei euro in comertul exterior al Romaniei. 65% din schimburile comerciale externe se fac cu tari din UE. A crescut si tendinta de a factura in euro, 60% din schimburi derulandu-se in aceasta moneda. Ponderea euro a crescut si in piata valutara romaneasca, la fel ca si in cadrul creditului comercial neguvernamental. Observam o acceptare mai larga a publicului romanesc pentru moneda europeana si, in plus, exista si o cerinta expresa in acest sens a Bancii Centrale Europene, pentru ca Romania si Letonia au ramas singurele tari candidate fara referinta la euro (Letonia are referinta la DST – drepturi speciale de tragere)-, afirma Isarescu. In rezervele oficiale ale BNR, dolarul nu poate fi eliminat totusi brusc, intrucat trebuie sa se tina cont de structura datoriei externe, ramasa preponderent in dolari, chiar daca ponderea euro in totalul datoriei a crescut in scurt timp de la 40% la 46%. In aceste conditii, doar jumatate din rezervele oficiale vor fi constituite in euro. Cat priveste evolutia viitoare a rezervei, guvernatorul BNR afirma ca Romania nu mai are nevoie de majorarea substantiala a acesteia, intrucat se afla la nivelul optim, ea urmand sa creasca doar in masura in care creste si comertul exterior.

BNR nu va mai vinde si cumpara dolari

La nivel tehnic, cea mai importanta modificare adusa de trecerea la cotarea directa pe euro este schimbarea monedei de interventie a bancii centrale. -Din martie vom vinde si vom cumpara in euro pe piata valutara si nu in dolari, ca pana acum. Dolarul va fi un derivat, cursul fata de leu depinzand de cotatiile internationale. Bancile se vor obisnui sa faca la fel, pe masura ce cumpararile si vanzarile de euro ale BNR vor creste si in ochii lor valoarea simbolica a monedei europene-, precizeaza Isarescu.

Guvernatorul BNR considera ca noua cotare nu va determina cresterea inflatiei, chiar daca moneda europeana a crescut puternic in ultima perioada. -Nu putem sti cat de mult va mai creste euro in viitor fata de dolar ca sa putem prezice o crestere a inflatiei. De altfel, de 13 ani inflatia a venit in principal in Romania din factori interni, factorul curs nefiind determinant-, afirma Isarescu. De altfel, avertizeaza guvernatorul BNR, tendinta de depreciere a dolarului s-ar putea inversa oricand, de acest lucru trebuind sa tina cont toti cei tentati sa prefere acum creditele contractate in moneda americana. BNR va mentine obiectivul strategic al aprecierii leului cu 3-5 procente pe an fata de cosul valutar euro-dolar, aceasta facand parte din criteriile de convergenta reala pentru integrarea europeana. In tari ca Ungaria, aprecierea anuala a atins si 6-7 procente.

Cu toate acestea, aprecierea leului a trebuit sa fie temperata in cursul anului trecut fata de dolar, pentru a contracara avalansa creditelor in valuta. -Ne propusesem o apreciere mai mare a leului fata de cosul valutar, de 4-5%, dar aceasta a fost in final mai mica. Daca nu interveneam, cumparand valuta, leul s-ar fi apreciat prea mult fata de dolar, iar acesta din urma putea sa se duca spre 30.000 de lei-, precizeaza Isarescu. El spune ca restrictiile pentru intrarile de capital strain pe termen scurt vor fi mentinute, cursul de schimb urmand sa fie -lasat sa ne ajute mai mult in lupta cu inflatia-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.