Acasă Economic-Financiar Declaratiile de venit mai pot fi depuse doar azi

Declaratiile de venit mai pot fi depuse doar azi

DISTRIBUIȚI

Astazi este ultima zi in care persoanele fizice pot depune declaratiile de impozit pe venitul global pentru anul 2001, data de 31 mai fiind termenul limita impus de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in acest scop. Contribuabilii nu-si vor mai putea declara veniturile dupa aceasta data, intrucat procentul mare al celor care au trimis deja hartiile speciale Administratiilor Financiare (peste 80%) nu mai justifica inca o prelungire a termenului final de depunere a declaratiilor. In fapt, mai putin de 400.000 de contribuabili au lasat pentru ultimele zile depunerea declaratiilor.

Cei care, din diverse motive, au amanat depunerea declaratiilor pana astazi, vor putea face acest lucru fara sa se inghesuie la cozile de la Administratiile Financiare, intrucat documentele pot fi depuse prin posta. De altfel, la toate oficiile postale din tara s-au pus in vanzare plicuri speciale, gata inscriptionate, pe care contribuabilii le pot cumpara contra sumei de 43.000 lei, si pe care nu trebuie decat trecut sectorul sau localitatea Administratiei Financiare destinatare.

O varianta mai ieftina este trimiterea unui plic recomandat, pentru care se transmite confirmare de primire. In plic trebuie trimise cate doua copii din declaratia de venit global cu numarul 200 si din declaratiile speciale pentru venituri din activitati independente. Pentru fisele fiscale corespunzatoare veniturilor realizate la functia de baza si a celor realizate in afara functiei de baza (FF1 si FF2), contribuabilii trebuie sa trimita cate o copie, urmand sa pastreze originalul primit de la societatea angajatoare. Tot copii sunt necesare in plic si pentru adeverintele aferente altor venituri din activitati independente sau pentru venituri realizate in strainatate.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), pana la data de 25 mai a anului curent, aproape 82,5% din contribuabili, respectiv 1,813 milioane de persoane, dintr-un total estimat de 2,2 milioane, au depus declaratiile de impozit pe venitul global. Termenul final de depunere a documentelor a fost prelungit de doua ori, de la 31 martie si 30 aprilie.

Cei care nu-si vor depune la termen declaratiile de venit global vor achita penalizari de 10% din impozitul datorat, pentru intarzieri de pana la 30 de zile si de 30% pentru intarzieri intre 30 si 60 de zile. Persoanele care depun declaratiile de venit cu intarzieri mai mari de doua luni vor fi sanctionati cu o suma reprezentand 50% din impozitul datorat. Contribuabilii care nu vor depune declaratiile la termen, desi nu au de achitat impozite suplimentare fata de cele retinute pe parcursul anului trecut, vor plati penalizari in valoare de 500.000 lei. Pentru cei care nu depun declaratiile de venit global, impunerea va fi facuta din oficiu, informeaza MFP.

Pentru anul fiscal 2001, nivelul deducerii personale de baza a fost stabilit in mod diferentiat, dupa cum urmeaza: pentru semestrul I se va calcula o deducere de 1.099.000 lei, pentru trimestrul II – 1.273.000 lei, in timp ce pentru trimestrul III deducerea personala de baza va fi de 1.300.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.