Acasă Economic-Financiar Doar 1% dintre IMM-uri au accesat un credit

Doar 1% dintre IMM-uri au accesat un credit

DISTRIBUIȚI

Deși băncile se laudă care mai de care cu produse pentru IMM-uri, doar 1-2% din cele 550.000 de firme mici și microîntreprinderi din România au accesat credite pentru finanțarea activității.
Sistemul bancar nu este pregătit să-și asume riscul unei asemenea afaceri, astfel că doar 5.500-11.000 de firme mici și microîntreprinderi au accesat un credit bancar, spune Aurel Șaramet, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Șaramet a precizat că firmele din această categorie trebuie să găsească alte surse de finanțare, precum societăți de venture capital care să investească în capitalul firmelor sau să finanțeze start-up-urile în condiții mai flexibile sau societăți care să acorde credite cu grad ridicat de risc, prea puțin dezvoltate în România. "Dacă nu vom avea cel puțin 50 de astfel de societăți, atunci nu vom putea să susținem finanțarea firmelor mici și micro", a adăugat Șaramet.
Pe lângă riscul ridicat în ceea ce privește finanțarea firmelor mici, pe care băncile și-l asumă mai greu, un element care influențează nivelul redus al creditării pe acest segment este și managementul companiilor.
"Problema este și la nivelul managementului firmelor mici și micro, care nu înțeleg prea bine criteriile impuse de bănci. Atâta timp cât managerul unei firme va centra, va da cu capul și va și arbitra, acesta nu va reuși să dialogheze cu băncile. În plus, există o reținere din partea întreprinzătorilor să se îndatoreze la bănci", a explicat Șaramet.
Reprezentanții băncilor spun însă că situația nu se datorează doar sistemului bancar, gradul de pregătire al mediului de afaceri fiind principalul factor ce limitează accesul la credite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.