Acasă Economic-Financiar Doar un IAS din sase a fost privatizat pana acum

Doar un IAS din sase a fost privatizat pana acum

DISTRIBUIȚI


Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) a privatizat, pana la sfarsitul lunii mai, aproape 15% din fostele IAS pe care le detinea in portofoliu, iar alte 20% se afla in procedura de reorganizare sau de lichidare, se arata in raspunsul MAAP la interpelarea pe aceasta tema a senatorului Paul Pacuraru.

Conform documentului citat, MAAP avea in portofoliu 737 de societati comerciale agricole, care exploatau 1.170.000 de hectare agricole.

Din numarul total de societati cu profil agricol au fost privatizate 113, alte 147 aflandu-se in procedura de organizare sau lichidare. 447 de societati comerciale agricole au ramas de privatizat.

In presa si pe Internet a fost publicata o lista de sase societati la care urmeaza sa se depuna ofertele de cumparare si pentru alte cinci au fost intocmite notele de privatizare. In prezent, se lucreaza la intocmirea notelor de privatizare pentru 12 societati comerciale cu profil agricol, fiind publicate numele celor 285 de societati la care exista scrisori de intentie pentru privatizare si concesionare a terenurilor.

-Prin ordinul ministrului, s-a dispus tuturor societatilor comerciale neprivatizate intocmirea documentatiilor necesare sau actualizarea lor, dupa caz, in vederea privatizarii, termenul de depunere al acestora la Agentia Domeniilor Statului fiind luna iunie 2001-, se arata in raspunsul MAAP la interpelarea lui Pacuraru.

Documentul mentionat precizeaza ca, in acest moment, se elaboreaza un program pentru privatizare fostelor IAS prin RASDAQ, programul urmand sa fie aprobat prin hotarare de Guvern, o data cu Normele metodologice de aplicare a Legii privind privatizarea societatii comerciale agricole.

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) a acordat, pana la sfarsitul lunii mai, subventii de peste 4.500 miliarde de lei, constand in sprijinul dat producatorilor agricoli de un milion de lei pentru fiecare hectar cultivat, pe baza ordonantei in acest sens emise de Guvern, se arata in raspunsul ministrului de resort, Ilie Sarbu, la interpelarea pe aceasta tema a senatorului PNL Paul Pacuraru.

Conform documentului citat, MAAP a achitat 4.530,3 miliarde de lei pentru aproximativ 4.500.000 hectare cultivate. Din suma mentionata, 2.733,4 miliarde a fost acordata pentru culturile semanate in toamna anului 2000, reprezentand grau, orz, orzoaica si rapita, iar diferenta de 1.797 miliarde – pentru culturile semanate in aceasta primavara, in special de porumb, floarea-soarelui, plantatii pomicole si viticole, precum si furaje perene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.