Acasă Economic-Financiar Dobanzile se duc, ireversibil, in jos

Dobanzile se duc, ireversibil, in jos

DISTRIBUIȚI

Bancile comerciale romanesti au redus, in ultima perioada, una dupa alta, dobanzile pasive, acordate la depozitele constituite de clienti. Perspectivele diminuarii inflatiei, precum si faptul ca, la randul lor, bancile obtin castiguri tot mai mici din titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor au determinat o reducere in lant a dobanzilor la depozitele in lei. Acestea raman totusi cele mai rentabile plasamente bancare, in conditiile in care bonificatiile acordate la depozitele in dolari sunt cu mult mai mici. Cu pasi mai mici, bancile au inceput sa coboare si dobanzile active, percepute clientilor la creditele acordate. La diminuarea dobanzilor au contribuit si imprumuturile contractate de stat de pe pietele internationale, care au temperat -foamea de bani- de pe piata interna.

In prezent, dobanzile bancare pasive au coborat pana la 18-23% pe an pentru termene de o luna, 19-24% – pentru termene de trei luni, 19-25% pentru termene de sase luni, 21-26% – pentru termene de noua luni si 21-26,5% pentru termene de un an. Depunerile la vedere sunt bonificate cu dobanzi cuprinse intre 1 si 5% pe an. In fapt, dobanzile medii pasive pe ansamblul sistemului bancar au coborat de la 28,6%, in urma cu un an, la 23,4%, la inceputul acestui an, si la 21,7%, la finele lunii aprilie 2002.

In aceeasi perioada, bancile au diminuat si dobanzile percepute pentru creditele acordate clientilor, de la o medie de 49,2% la finele lui 2000, la 40,6% la inceputul acestui an si apoi la 37,9%. Cu toate acestea, ecartul dintre dobanzile pasive (la depozite) si cele active (la credite) ramane destul de mare.

Oferind dobanzi din ce in ce mai mici la depozitele in lei, bancile catiga si ele tot mai putin din titlurile de stat, la care Ministerul Finantelor a diminuat constant dobanzile. Cu toate acestea, bancherii continua sa cumpere masiv astfel de titluri, insa in ultima perioada au dat de inteles statului ca nu sunt dispusi sa accepte dobanzi oricat de reduse. Astfel, la finele lunii iulie, Finantele nu au reusit sa vanda titluri decat in valoare de 165 miliarde de lei, la o dobanda de 25,23% pe an, pentru scadenta la un an, comparativ cu cele 400 miliarde de lei pe care ministerul isi propusese, initial, sa le imprumute de la banci.

De la inceputul anului, statul a reusit sa coboare cu aproximativ 15 puncte procentuale dobanzile la certificatele de trezorerie oferite bancilor, titlurile cu scadenta la un an fiind plasate, in ianuarie, la o dobanda de 40,03%. Cu mai mare greutate au fost plasate obligatiunile de stat cu dobanda, a caror scadenta a fost stabilita la doi ani, bancile aratand ca prefera inca scadentele scurte si ca nu sunt dispuse sa accepte dobanzi mici pentru cele lungi.

In luna august, Ministerul Finantelor isi propune sa atraga de pe piata interna 5.000 miliarde de lei. Suma, care echivaleaza cu 150 milioane de dolari, va fi imprumutata de la banci prin mai multe emisiuni de certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de stat cu dobanda. Astfel, sapte licitatii vor incerca sa plaseze certificate de trezorerie in valoare totala de 4.500 miliarde de lei, din care 500 miliarde de lei pe termen de trei luni, si cate 2.000 miliarde de lei pe termene de sase luni si un an. Pentru certificatele la sase luni, licitatiile vor avea loc in zilele de 13 si 20 august, in vreme ce titlurile cu maturitate de un an vor fi plasate in zilele de 6, 13, 20 si 27 august. Cat priveste obligatiunile de stat cu dobanda pe termen de doi ani, licitatia va avea loc in data de 6 august, cand statul va incerca sa imprumute pe acest termen 500 de miliarde de lei. Finantele isi vor incerca norocul din nou cu astfel de titluri, dupa esecul de luna trecuta, cand emisiunile de obligatiuni nu au gasit suficienta cerere, ofertele bancilor fiind respinse.

La licitatii pot participa intermediari autorizati sa tranzactioneze titluri de stat pe piata primara si secundara, atat in contul propriu, cat si in contul clientilor. Valoarea minima a unei oferte de cumparare este de 100 milioane de lei, iar valoarea nominala a obligatiunilor si certificatelor – 10 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.