Acasă Economic-Financiar Economia subterana hraneste someri, pensionari, patroni

Economia subterana hraneste someri, pensionari, patroni

DISTRIBUIȚI

Inca o anomalie a perioadei de tranzitie a fost scoasa la iveala de o recenta sinteza statistica, potrivit careia gospodariile de patroni, de agricultori, de pensionari si de someri -au efectuat cheltuieli mai mari decat veniturile, inregistrand un deficit de resurse-. Altfel spus, au consumat mai mult decat au produs.

In cazul gospodariilor de patroni, consumul depaseste cu 1% veniturile, la pensionari – cu 0,8% si la agricultori, cu 0,6%. Spectaculoasa este proportia cu care consumul unei gospodarii de someri depaseste veniturile realizate, anume de 8,6%.

Necunoscuta este insa de unde sunt finantate aceste consumuri excedentare. Cert este ca nu din economii, avand in vedere ca economiile realizate de populatia din mediul urban reprezinta numai 0,03% din venituri, iar in cazul taranilor, procportia economiilor ajunge la 1,3%. Cea mai probabila ipoteza ar fi aceea ca foarte multe persoane, cu precadere someri, realizeaza venituri la negru.

In ceea ce priveste consumul de calorii pe persoana pentru fiecare categorie socio-profesionala, studiul INS aduce alte surprize de proportii. Astfel, reiese o realitate socanta, si anume ca pensionarii se plaseaza pe primul loc din acest punct de vedere, cu 2.816 calorii zilnic, urmati de patroni, cu 2.653 de calorii. Sub media de 2.609 calorii pe zi se situeaza taranii (2.530), urmati de salariati (2.449) si someri (2.342).

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in perioada mai-octombrie 2000, cheltuielile totale ale gospodariilor au fost, in medie, de 3,381 milioane de lei, repspectiv de 1,174 milioane de lei de persoana. In ceea ce priveste veniturile totale ale gospodariilor, in perioada mentionata, ele au fost in medie 3,4 milioane de lei, respectiv 1,18 milioane de persoana. Studiul realizat de INS remarca ponderea mare a veniturilor din natura, de 21,3% din total.

Pe de alta parte, se constata o pondere relativ scazuta a veniturilor banesti din agricultura, care reprezinta numai 5,8% din veniturile totale, chiar daca trei sferturi dintre terenurile agricole se afla deja in proprietate privata, iar populatia care lucreaza in agricultura reprezinta aproape 40% din populatia ocupata.

Cea mai importanta categorie de venituri, cu o pondere de 46,1% in totalul veniturilor gospodariilor, o reprezinta cele salariale. Proportia se pastreaza si in cazul gospodariilor de patroni, veniturile acestora fiind asigurate in principal din salarii (45,1%) si din activitati independente (31,7%). In gospodariile de someri, veniturile sunt asigurate in proportia cea mai mare tot din venituri salariale (28,1%), urmate de cele in natura (26,8%) si abia pe ultimul loc se regasesc prestatiile sociale (23%). In functie de mediul de rezidenta, veniturile ce revin in medie pe o gospodarie oraseneasca sunt cu 25,6% mai mari comparativ cu mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.