Acasă Economic-Financiar „Electorata” se va aplica în funcție de venituri. Află cine poate beneficia...

„Electorata” se va aplica în funcție de venituri. Află cine poate beneficia de această măsură

DISTRIBUIȚI

 

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, denumită de presă „Electorata”, va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activități dependente sub 2.000 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015.

 

Ministerul Finanțelor Publice a publicat spre dezbatere publică forma actului normativ, care va fi analizat într-o primă lectură în ședința de Guvern de miercuri.

 

„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate dependentă și care realizează venituri din salarii, la funcția de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcția de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

 

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate și pentru alte forme de venituri, altele decât cele obținute din activități dependente, din funcția de bază.

 

Schema fiscală este opțională atât pentru debitor, cât și creditor și se va aplica pentru clienții care solicită restructurare la bănci și la instituțiile financiare nebancare (persoane juridice române și sucursalele instituțiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR.

 

Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii și pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit și reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei inițiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, în anumite condiții, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.

 

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerințe, prima dintre acestea restricționând aplicarea doar la creditele fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

 

În varianta elaborată inițial, restructurarea creditelor trebuia să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate și nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligațiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Deducerea fiscală era limitată la 500 de lei pe lună.

 

În urmă cu o săptămână, Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a îndemnat presa să se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru întrebări privind restructurarea „Electorata”, la două luni după ce Voinea a declarat că inițiativa este în grădina Ioanei Petrescu.

 

„Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea. Știe mai multe detalii”, a spus joi Petrescu, întrebată într-o conferință de presă când și sub ce formă va fi aplicata măsura de restructurare a creditelor prin facilități fiscale.

 

În urmă cu două luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma că ordonanța de urgență privind schema fiscală pentru restructurarea creditelor populației nu se regăsește printre atribuțiile sale, fiind o problemă de politică fiscală.

 

„Nu e la mine, e pe politică fiscală”, a răspuns atunci Voinea, întrebat dacă poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ și când va intra în vigoare măsura de sprijinire a persoanelor cu credite, anunțată de premierul Victor Ponta.

 

Președintele Traian Băsescu declara în aprilie că prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii „electoratei”, șeful statului menționând că dorește ca Banca Națonală să nu ajungă în situația de a executa dispozițiile Guvernului.

 

Ulterior, BNR a răspuns printr-un comunicat în care susținea că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populației a fost concepută, inițiată și dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocând ca semnificativ în acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.