Acasă Economic-Financiar Eliminarea francizei din contractul de CASCO scumpește prima

Eliminarea francizei din contractul de CASCO scumpește prima

DISTRIBUIȚI

Indiferent cărei companii de asigurări i se adresează, posesorul unui autoturism care dorește încheierea unui contract de CASCO va trebui să accepte franciza. Cei care doresc să scape de franciză, se vor trezi că tariful de primă crește vertiginos.

Am

apelat la reprezentanțele mai multor companii de asigurări pentru a afla care este costul estimativ al unei asigurări CASCO pentru un autoturism Renault Megan Sedan înmatriculat în luna februarie a acestui an, cu o valoare de 13.000 de euro și dotări standard. Pentru asigurarea CASCO încheiată la Garanta, clientul va plăti un tarif de primă de aproximativ 661 euro, dacă achită suma integral. În cazul în care preferă plata în rate, tariful crește cu 3%, până la circa 680 de euro. Franciza, calculată în funcție de valoarea autovehicolului, ajunge la 50 de euro. Pentru o asigurare CASCO full (se acoperă daunele produse de avarii sau furt total sau parțial), încheiată la Astra, clientul va scoate din buzunar 682 de euro dacă va plăti în rate. Pentru plata integrală se aplică o reducere de 10%, ceea ce înseamnă că prima coboară la 613 euro. Clientul care dorește să fie acoperit și împotriva actelor de vandalism va achita o sumă cu 15% mai mare. În acest caz, prima este de 784 euro pentru plata în rate și de 706 euro la plata integrală. Cleinții cu vârsta sub 35 de ani plătesc un tarif de primă mai mare decât cel achitat de posesorii de autovehicule cu vârsta cuprinsă între 35 și 68 de ani.
Franciza minimă obligatorie percepută de cei de la Asiban se cifrează la 100 de euro pe eveniment. De regulă, franciza este calculată ca procent de 2% din valoarea autoturismului, astfel că, în cazul nostru, franciza se ridică la 263 de euro. Tariful de primă este de 641 de euro, dacă se achită integral, și de 675 de euro, dacă se achită în două tranșe. În cazul în care, pe lângă furt și avarii, clientul dorește acoperire și pentru vandalism, prima urcă la 726 de euro pentru plata integrală și la 764 de euro pentru plata în rate.
La Carpatica, eliminarea francizei din contactul de CASCO majorează prima. Cine dorește să elimine franciza din contract va plăti 1.140 de euro, în cazul plății în rate, și 1049 de euro la plata integrală. Clientul care va plăti integral beneficiază de o reducere de 8%, tariful de primă cifrându-se la aproximativ 609 euro, sumă care include și franciza. În cazul unui furt total, compania acoperă doar 80% din valoarea asigurată. Adică, franciza este de 20%. Dacă un hoț fură doar oglinzile, clientul nu va fi despăgubit. Dacă fură și casetofonul sau ștergătoarele, atunci clientul își poate recupera dauna. Franciza se aplică și în cazul avariilor parțiale. De exemplu, dacă este afectat doar parbrizul, franciza reprezintă 90% din suma aferentă înlocuirii acestuia. În cazul primei daune, avariile se despăgubesc integral. Începând cu a doua daună, clientul va suporta o franciză de 2% din valoarea daunei. Cei de la Interamerican percep o franciză de 5% la furt total. Prima se cifrează la 772 de euro, dacă plata se afectuează în tranșe trimestriale, și la 695 de euro, în cazul plății integrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.