Home Economic-Financiar Euro a fost tranzactionat pentru sfarsitul lunii la 38.000 lei

Euro a fost tranzactionat pentru sfarsitul lunii la 38.000 lei

DISTRIBUIŢI

In cursul saptamanii trecute, la Bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate 3.726 contracte cu un volum al tranzactiilor de 34 miliarde lei, fiind realizate, in medie, 745 contracte/zi. Evolutiile neasteptate si maximele istorice din ultimele zile de pe pietele financiare internationale au generat un interes crescut in randul brokerilor si traderilor pentru pietele futures si options ale paritatii euro/dolar. De la inceputul lunii au fost realizate 7.026 contracte.

In piata leu/euro cu scadenta lunara au fost realizate contracte la un pret futures de 38.000 lei. -A fost o operatiune clasica de hedging, comenta un broker sibian. De aici si pretul ridicat, avand in vedere evolutia ulterioara a paritatii euro/dolar pe pietele internationale. De altfel, cred ca luni va fi <macel> in piata, dupa scaderea euro pe pietele americane, intr-o singura zi, de la 1,0818 la 1,0692 dolari, in timp ce pretul de cotare futures de la inchiderea de vineri a fost de 1,0865 dolari-.

In piata leu/dolar nu au fost realizate contracte, insa s-a observat o crestere a cotatiilor de cumparare. Daca la inceputul lunii acestea au fost de 33.000 lei/dolar pentru scadenta martie si de 33.100 lei/dolar pentru scadenta 30 aprilie, martea trecuta dolarul coborase pentru martie la 32.700 lei, iar pentru aprilie la 32.900 lei. La sfarsitul saptamanii cotatia de cumparare a dolarului a urcat pentru martie la 32.760 lei, iar pentru aprilie la 33.200 lei.

Daca in sesiunea de luni euro s-a apropiat la 25 pips de pragul de 1,11 dolari, iar in urmatoarele doua zile a atins chiar un varf de 1,1091 dolari, stabilindu-se astfel noi maxime istorice, in sedinta de joi a avut loc o adevarata rasturnare de situatie. Pe fondul discutiilor contradictorii pe marginea invaziei americane in Irak si a prabusirii indicilor bursieri din intreaga lume, dolarul a recuperat joi aproape 1,8 centi in fata euro. Tendinta descrescatoare a cotatiilor s-a accentuat in ultima sedinta a saptamanii, cand cele 961 contracte futures realizate pe contractul euro/dolar, cu scadenta la o luna, au fost tranzactionate la preturi de 1,0820-1,0890 dolari/euro. Astfel, in numai doua zile, dolarul a reusit sa recupereze tot ce pierduse de la inceputul acestei luni in fata monedei unice europene. Preturile de tranzactionare s-au situat vineri la acelasi nivel la care se realizau tranzactii la inceputul lunii. Deschiderea s-a facut la 1,0820 dolari pentru ca, la inchidere, euro sa fie cotat la 1,0865 dolari. Profitand de rebound-ul monedei americane, participantii la piata au initiat peste 900 de pozitii deschise, detinand in prezent 2.756 pozitii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.