Acasă Economic-Financiar Facilitatile la impozitarea veniturilor nu se vor aplica anul acesta

Facilitatile la impozitarea veniturilor nu se vor aplica anul acesta

DISTRIBUIȚI

Imbunatatirile aduse legii impozitului pe venit se vor aplica, cel mai probabil, de anul viitor, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Oana. Este vorba, in principal, despre majorarea plafonului de pensii si salarii la care se aplica impozitul, unificarea deducerilor suplimentare si cresterea cheltuielilor deductibile in cazul veniturilor din chirii. Desi fusesera deja aprobate prin ordonanta de urgenta si prevazute in proiectul bugetului pe anul in curs, toate aceste facilitati, care ar fi lasat mai multi bani in buzunarul contribuabilului, au fost retrase dupa numai patru zile. Guvernul le-a inclus intr-un proiect de lege care ar trebui sa fie votat de Parlament pOna pe 31 mai pentru a putea fi aplicate de anul acesta. Desi la vremea respectiva, ministrul Finantelor Mihai Tanasescu si-a exprimat convingerea ca Parlamentul va vota proiectul in regim de urgenta, in acest moment, secretarul de stat Gheorghe Oana apreciaza ca timpul ramas este prea acurt, astfel incOt toate imbunatatirile prevazute initial nu se vor mai aplica decOt de anul viitor. Potrivit afirmatiilor sale, anul acesta vor depune declaratii de venit aproape 17 milioane de contribuabili persoane fizice, estimOndu-se obtinerea de venituri suplimentare la buget, pe lOnga avansurile retinute anul trecut de angajatori, de circa 1000 miliarde lei. -Nu este mult, insa anul acesta ne intereseaza mai mult sa realizam registrul contribuabilului si evidenta tuturor platitorilor de taxe-, precizeaza secretarul de stat.

Tot de anul viitor se va aplica si Legea privind impozitul pe venitul agricol, care urmeaza sa fie aprobata in 2001, afirma Gheorghe Oana. Vor fi impozitate veniturile agricole obtinute pe suprafete cultivate mai mari de 10 hectare sau pe culturile intensive, sere sau solarii. Veniturile agricole obtinute pe suprafete mai mici de 10 hectare nu vor fi impozitate, pentru a echivala, astfel, deducerea personala de baza, de 1,4 milioane lei, acordata in cazul impozitului pe venit. Gheorghe Oana precizeaza ca, in aceste conditii, decizia Parlamentului de a nu se mai introduce impozitul pe venitul agricol pOna in 2005 trebuie revazuta.

In sedinta Guvernului de saptamOna viitoare, Ministerul Finantelor va prezenta si doua proiecte de lege privind regimul accizelor si al taxei pe valoarea adaugata. -Intentionam sa unificam toata legislatia fiscala, iar pOna in 2002 sa avem un cod fiscal si un cod de procedura fiscala. Referitor la regimul TVA, Gheorghe Oana a mentionat ca anul acesta nu se vor face modificari de cote, principalul scop fiind unificarea celor 400 de acte normative in materie. O reducere a TVA de la 19% la 16% va fi incercata insa in 2001, afirma Gheorge Oana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.