Acasă Economic-Financiar Facturile fiscale devin imposibil de falsificat

Facturile fiscale devin imposibil de falsificat

DISTRIBUIȚI

Facturile fiscale -anticontrafacere- vor putea fi livrate in numar mare pe piata incepand din luna octombrie a acestui an, ne-au precizat surse oficiale din cadrul Companiei Nationale Imprimeria Nationala SA. -Testele privind tiparirea, inserierea si numerotarea noilor formulare cu regim special au fost finalizate cu succes, cateva firme din Bucuresti, pentru inceput, folosind deja noile documente cu regim special, pe hartie autocopiativa, cu multiple elemente de securitate-, ne-a declarat Dan Docan, directorul general al Imprimeriei.


Vanzatorii de facturi contrafacute raman fara obiectul muncii

In anul 2001, Imprimeria Nationala a primit mai mult de 1.000 de adrese de la organele de Politie si cele de control fiscal, reprezentand cereri de identificare a facturilor contrafacute, fiind recunoscut faptul ca orice persoana dotata cu un calculator si o imprimanta pot -reproduce- cu usurinta o factura fiscala sau vreun alt document cu regim fiscal. Dovada, cel putin in Bucuresti poate fi produsa cu usurinta, o simpla promenada la complexul angro -Europa- sau pe Calea Dudesti, in zona Bucuresti-Mall avand drept rezultat vizionarea multor cetateni, in special de culoare, care vand facturi -naspa- (aceasta este chiar formularea uzitata de politisti sau comisarii Garzii Financiare).

Cum evaziunea fiscala favorizata de folosirea facturilor contrafacute atinsese proportii considerabile, de ordinul miilor de miliarde, devenise evidenta necesitatea adoptarii unor masuri de securizare care sa faca imposibila contrafacerea acestora.

Solutia propusa de Imprimerie si aprobata de Ministerul Finantelor a fost tiparirea facturilor fiscale, ca si a altor documente cu regim special, pe hartie autocopiativa, produsa exclusiv in lume pentru Romania, care sa permita copierea inscrisului de pe pagina 1 pe exemplarele 2 si 3, dar cu o alta culoare (verde, albastru etc.), fapt posibil datorita unor microcapsule de cerneala aplicate pe spatele hartiei. Prima pagina a facturii va avea un element de securitate deosebit, fiind tratata cu un lichid special – substanta reactiva, astfel incat, atinsa cu un marker special, hartia se coloreaza instantaneu. In acest mod nici un comerciant nu va mai putea dovedi buna sa credinta atunci cand va fi depistat ca a introdus in contabilitate facturi contrafacute, depistarea acestora fiind la indemana lui doar prin folosirea unei banale carioca. Suplimentar, in masa hartiei sunt incorporate fibre fluorescente, cu lungime de doi milimetri, vizibile in pectrul ultraviolet.

-Incepand de luna viitoare, vom putea produce pe scara larga noile facturi, care potrivit reglementarilor legale, trebuie sa le inlocuiasca in totalitate pe cele vechi, pana la sfarsitul acestui an. Urmeaza sa primim, in cursul lunii octombrie, 600 de tone de hartie, o data cu markerele care vor fi aduse in tara luna viitoare. Comisarii Garzii Financiare au fost deja dotati cu lampi ultraviolete cu care vor putea depista imediat eventualele contrafaceri-, ne-a declarat Dan Docan.

Alinere la normele europene

Hartia autocopiativa securizata este folosita deja, pe scara larga, in Europa. De exemplu, birourile vamale din Uniunea Europeana accepta fara probleme copii ale documentelor emise pe hartie autocopiativa. Ele refuza, in schimb, fotocopii sau exemplare ce nu au fost emise concomitent cu originalul, deoarece nu au garantia ca acestea nu ar contine si alte date decat cele inscrise in originalul documentului. De altfel, in Germania, prevederile legale obliga folosirea la anumite documente a hartiei autocopiative, in timp ce in Polonia si in tarile baltice, realizarea facturilor pe astfel de hartie este obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.