Acasă Economic-Financiar FIBREX Savinesti, angrenata in criza mondiala de pe piata fibrelor sintetice

FIBREX Savinesti, angrenata in criza mondiala de pe piata fibrelor sintetice

DISTRIBUIȚI

Cererea redusa pentru produsele intermediare nylonului (caprolactama si acidul adipic), precum si pentru produsele derivate (textilele si fibrele sintetice), a determinat o scadere continua a preturilor de livrare. Cumparatorii traditionali ofera tot mai putini bani pentru astfel de produse, impunand producatorilor scaderi semnificative de preturi, fenomen care se manifesta pe intreaga piata internationala. Acest cerc vicios a angrenat, in ultima perioada, si compania FIBREX NYLON Savinesti (platforma industriala din apropierea municipiului Piatra Neamt).

Piata Nylonului se stramteaza, furnizorii destrama legaturile

In momentul preluarii FIBREX Savinesti, de catre RADICINYLON (Italia), productia Diviziei Nylon era destinata in special pietei romanesti, iar pentru caprolactama functiona o singura linie tehnologica. Actualmente, marea problema (de piata) pentru FIBREX NYLON este pretul de vanzare a caprolactamei, care a scazut de la 1.350 dolari/tona (la inceputul anului 2000) la mai putin de 1.000 dolari/tona (astazi), in timp ce costurile de productie depasesc 1.300 dolari/tona. Astfel ca pierderile lunare se cifreaza la peste 500.000 dolari.

Intr-un studiu de piata referitor la criza mondiala a firelor si fibrelor sintetice, se arata ca situatia descrisa mai sus se regaseste la nivelul fiecarui producator in parte, iar pierderile per angajat sunt estimate la 750 dolari. Motiv pentru care (si) compania de pe platforma industriala Savinesti a fost nevoita sa faca disponibilizari de personal.

Pe de alta parte, furnizorii traditionali de materii prime – CAROM si AZOCHIM – si-au incetat activitatea, astfel incat tot necesarul trebuie importat, cu toate cheltuielile implicate de transport, taxe vamale, TVA s.a.m.d. De altfel, aproape toate legaturile cu societatile autohtone de profil, furnizori pentru FIBREX, s-au intrerupt din cauza restrangerii ori incetarii activitatilor acestora, compania nemteana fiind -obligata- sa apeleze la piata externa. Astfel ca profiturile generate de nylon nu au putut acoperi pierderile din divizia chimica, provocate de scumpirea materiilor prime si de scaderea pretului de vanzare.

Pentru 2001 – pronosticuri pesimiste

Pentru al treilea trimestru al acestui an, analistii pietei prevad continuarea scaderii pretului la caprolactama cu inca 5%, iar pentru nylon – preturile -vor fi din nou sub presiune-, se arata in studiul citat. Chiar intr-un scenariu optimist, -abia in al doilea trimestru al anului viitor, preturile la aceste produse vor atinge nivelul la care FIBREX NYLON sa poata genera profit-, iar -repornirea fabricii de caprolactama nu poate fi motivata decat in conditiile cresterii pretului produsului-. La fel, nici repornirea liniei de productie pentru acidul adipic nu se preconizeaza pentru urmatorul an.

Singura veste… buna este ca FIBREX NYLON incepe sa castige teren in domeniul firelor tehnice: se prevad -rezultate acceptabile, in baza investitiilor deja realizate, care permit o productie de calitate la costuri competitive-. Dar cele mai importante realizari, din punctul de vedere al conducerii societatii, sunt onorarea tuturor datoriilor catre stat (Distrigaz, Electrica, Petrom, Ministerul Finantelor si MMSS), eliminarea produselor de tiraj scazut, care provocau pierderi, precum si reducerea volumului deseurilor tehnologice. RADICINYLON a investit, la Savinesti, peste 30 milioane de euro – suma care se adauga pretului de achizitie, de 12 milioane de dolari.

Se poate spune, cu alte cuvinte, ca solutiile manageriale aplicate la FIBREX NYLON Savinesti se inscriu pe linia eforturilor de redresare a societatii, dar criza mondiala ce se manifesta acum pe piata mondiala a firelor si fibrelor sintetice se repercuteaza direct asupra economiei, dar mai ales asupra angajatilor firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.