Acasă Economic-Financiar Fitch a imbunatatit ratingul datoriei negarantate a Petrom

Fitch a imbunatatit ratingul datoriei negarantate a Petrom

DISTRIBUIȚI

Agentia internationala de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, de la -B- la -B+-, ratingul atribuit datoriei negarantate a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom si emisiunii de obligatiuni in valoare de 125 milioane de euro, lansata anul trecut, se arata intr-un comunicat al agentiei. Perspectiva noului rating este stabila. Calificativul acordat SNP pentru datoria pe termen scurt a fost reconfirmat la -B-.

Modificarea ratingului intervine dupa analiza anuala a rezultatelor economico-financiare ale SNP Petrom si imbunatatirea calificativului acordat Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta, din luna iunie. Fitch a apreciat ca baza operationala a companiei romanesti ramane solida in comparatie cu cea a omologilor regionali, desi sunt necesare investitii semnificative. Petrom aplica, in prezent, un program ambitios de investitii, in valoare de 2,4 miliarde de dolari.

In urma emisiunii de obligatiuni de 125 milioane de euro din 2001, datoria bruta a companiei a crescut de peste doua ori, atingand 250 milioane de dolari la sfarsitul anului trecut, insa profitul financiar al Petrom, reprezentat de raportul dintre datoria bruta si profitul operational inainte de cheltuielile cu amortizarea (EBITDA) si de cel dintre EBITDA si dobanzile brute, ramane solid pentru categoria de rating respectiva, potrivit Fitch. Guvernul roman a decis sa vanda un pachet majoritar din actiunile SNP Petrom pana la sfarsitul anului 2003, iar compania deruleaza un program de restructurare in perspectiva privatizarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.