Acasă Economic-Financiar FMI ar trebui sa imprumute la dobanzi mai mari statele care nu...

FMI ar trebui sa imprumute la dobanzi mai mari statele care nu indeplinesc anumite standarde

DISTRIBUIȚI

Fondul Monetar International face din nou obiectul unor critici ample in presa internationala. De data aceasta, disfunctionalitatile institutiei au fost semnalate de -Financial Times-. Potrivit unui articol aparut miercuri in aceasta publicatie, FMI ar trebui sa mai lucreze la disciplina impusa statelor pe care le imprumuta. Astfel, apreciaza -Financial Times-, dobanzile percepute la imprumuturile FMI ar trebui sa depinda de politicile statului respectiv si de rezultatele obtinute. -Spre exemplu, tarile care nu au adoptat anumite standarde si coduri internationale, sau standardele de transparenta ale FMI, ar putea sa plateasca dobanzi mai mari decat cele care s-au conformat cerintelor respective-, arata sursa citata.

O problema importanta a Fondului este, potrivit aceleiasi publicatii, dimensiunea financiara a institutiei, devenita minuscula o data cu dezvoltarea pietei globale de capital, unde in fiecare zi circa 15.000 miliarde de dolari -trec din mana in mana-. Fara a avea nevoie de o extindere la nivelul personalului, care poate fi, dimpotriva, redus, FMI ar trebui mai degraba sa-si disciplineze activitatea, concentrand-o pe principala sa activitate: asigurarea stabilitatii financiare globale.

Alte schimbari sunt necesare, potrivit -Financial Times-, la nivelul structurii de conducere a Fondului. Astfel, board-ul executiv al institutiei ar trebui sa reflecte mai bine dimensiunea economica a fiecarei regiuni. In prezent, Europa are 10 scaune in board, in vreme ce Asia detine numai cinci, desi cota Europei in produsul brut la nivel global, pe baza puterii de cumparare, este de 29%, comparativ cu cele 32 de procente detinute de Asia, iar diferenta continua sa se adanceasca.

Nu in ultimul rand, apreciaza -Financial Times-, board-ul Fondului Monetar ar trebui eliberat de presiunile politice, fiind, in plus, loc si pentru imbunatatiri la nivelul contabilitatii institutiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.