Home Economic-Financiar Foamea de bani de la Finanțe crește birocrația

Foamea de bani de la Finanțe crește birocrația

DISTRIBUIŢI

Proprietarul unei mașini cumpărate în străinătate, obligat să ceară ANAF dovada plății TVA

Proprietarul unei mașini cumpărate în străinătate va fi obligat să solicite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) un certificat care atestă plata TVA, pe care îl va prezenta la înmatricularea vehiculului.
„Persoanele fizice care achiziționează în străinătate un mijloc de transport nou vor trebui să se prezinte la ANAF, să primească un certificat care să ateste plata TVA și cu acesta să se prezinte la înmatriculare“, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, președintele ANAF, Sorin Blejnar.  El a declarat că o persoană care cumpără un autoturism dintr-un stat UE poate solicita acestuia returnarea TVA, dånd ca exemplu Germania.
Potrivit lui Blejnar, măsura va contribui la creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Măsura va fi introdusă în Codul Fiscal și urmărește combaterea evaziunii fiscale, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, realizate de persoane fizice care cumpără autovehicule din țările intracomunitare, pe care le pot înmatricula fără a face dovada plății TVA în Romånia, conform ANAF.
Totodată, firmele care vor cumpăra produse din statele UE vor plăti lunar, din mai, TVA aferentă acestor operațiuni și nu trimestrial, ca pånă în prezent, măsura vizånd, potrivit ANAF, diminuarea fraudelor din domeniul taxelor intracomunitare.
„Frauda în domeniul intracomunitar este alarmantă în întreaga Europă. E un carusel care pleacă din Marea Britanie și se oprește la Constanța. Și în Romånia există rețele specializate“, a spus Blejnar. El a afirmat că măsura va conduce la „dezorganizarea rețelelor“ specializate în fraude privind TVA.
Blejnar a arătat că primele plăți de TVA, aferente lunii în curs, vor fi realizate la 25 mai.
Gabriel Cărbunaru, comisar general adjunct la Garda Financiară, a declarat că în primele patru luni ale anului au fost monitorizate 13.680 de operațiuni intracomunitare. El a explicat că, pe o analiză de risc, au fost selectați 3.096 de agenți economici, din care au fost dați în consemn 214, pentru că sunt „de negăsit“.
El a precizat că prejudiciile aduse de acești agenți economici se ridică la 134 milioane de lei și a menționat că valoarea bunurilor confiscate a fost de opt milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.