Acasă Economic-Financiar Franks: FMI mizează pe reluarea creșterii economice în 2011

Franks: FMI mizează pe reluarea creșterii economice în 2011

DISTRIBUIȚI

FMI mizează pe reluarea creșterii economice în acest an, deși nu exclude în totalitate posibilitatea ca România să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă șansele pentru un astfel de scenariu sunt de sub 10%, a declarat șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
„Sunt destul de încrezător că România va avea creștere economică. Nu sunt sigur că 1,5% (estimarea din acordul actual cu FMI – n.r.). Poate fi mai mult sau poate fi mai puțin pentru că există o marjă în jurul previziunii. Dar mai mult decât zero este un pariu destul de sigur“, a spus Franks.
Reprezentantul FMI a spus că șansele ca economia României să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv un astfel de scenariu sunt destul de reduse. „Probabilitatea unei creșteri economice negative este destul de mică, mai mică de 10%“, a adăugat Franks.
Șeful misiunii FMI a folosit din nou, ieri, la Parlament, o comparație cu o situație medicală pentru a descrie situația din România, el vorbind de această dată despre un pacient stabilizat la camera de urgență dar care este de dorit să iasă din spital sănătos.

Pacient stabilizat

„Am petrecut ultimii doi ani în România încercând să supravețuim unei crize foarte grave. Ea nu a început în România dar a lovit România foarte puternic pentru că România nu era pregătită pentru ceea ce s-a întâmplat. Așa că daunele produse au fost semnificative și ne-am petrecut practic timpul încercând să recuperăm această pierdere și am făcut eforturi serioase pentru stabilizare“, a spus el.
Franks a adăugat că România este acum în situația în care sectorul financiar s-a stabilizat, situația bugetară s-a stabilizat, deficitul de cont curent s-a stabilizat, exporturile au crescut, iar cursul valutar s-a stabilit.
„Sunt semne bune de stabilitate. (…) Am stabilizat pacientul la camera de urgență a spitalului dar până la urmă, vrem ca pacientul să plece sănătos din spital. Și încă mai avem de lucrat aici. Iar aici, provocarea cheie pentru România este transformarea de la stabilitate la creștere“, a spus Franks.
Șeful misiunii FMI a spus că, potrivit prognozei sale, România va înregistra în 2011 o creștere de 1,5% iar în 2012 aceasta ar putea fi de până la 4,5%.
„Vestea bună este că vedem indicatori economici care arată că suntem într-un punct de cotitură, de la declin către creștere. Aceasta este vestea bună. Și prognozăm că creșterea va fi de plus 1,5% anul acesta și va continua să se accelereze până la 4-4,5% anul viitor. (…) Dar trebuie să fiu foarte sincer: faptul că vedem semne de creștere nu înseamnă că misiunea noastră s-a încheiat. Provocarea este creșterea sustenabilă“, a spus Franks la Parlament.

Povara companiilor de stat

Șeful misiunii FMI a declarat că restructurarea companiilor de stat din energie și transporturi reprezintă cea mai mare provocare pentru susținerea creșterii economice, aceste societăți având nevoie și de investiții private pentru că Guvernul nu va avea suficiente resurse.
„Uneori se crede că societățile de stat pot pierde bani fără să afecteze pe nimeni. Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde reprezintă un cost pentru buzunarul plătitorilor de taxe. Asta se întâmplă când companiile de stat pierd bani. Asta înseamnă că banii plătiți pe taxe de către toți românii, atât de cei care fac 500 lei, 600 lei sau 1.000 lei pe lună, trebuie folosiți pentru a acoperi arieratele și pierderile acestor companii. Luați bani din buzunarele tuturor românilor când aceste companii produc pierderi. Dacă vrem să evităm să mai luăm bani din buzunarele tuturor românilor care plătesc taxe pentru companiile cu pierderi trebuie să rezolvăm această problemă“, a afirmat Franks.
El a menționat că atunci când problema pierderilor companiilor de stat va fi rezolvată, aceste firme nu vor mai „trage în jos economia“, ci vor susține creșterea.
În ceea ce privește decizia Romåniei de a nu accesa ultima tranșă din acordul cu FMI, Franks spune că acesta este un semnal pozitiv pentru piețele internaționale și arată că BNR are rezerve suficiente.
O altă decizie „înțeleaptă“ a autorităților romåne a fost atunci când au optat pentru un acord pe doi ani cu FMI, pentru că va exista stabilitate în perioada alegerilor.
„Nu este ceva neobișniut pentru ca țările ce trec prin perioade de campanie electorală să aleagă să aibă un program care acoperă și acea perioadă pentru că acordă încredere investitorilor și piețelor internaționale că politicile economice nu se vor schimba radical. Eu cred că este o decizie înțeleaptă (de a încheia un acord pe doi ani – n.r.) pentru că indiferent cine câștigă alegerile vrem să avem stabilitate în politicile economice pe această perioadă“, a spus Franks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.