Home Economic-Financiar Fraudele cu carduri bancare se invata de la albanezi si spanioli

Fraudele cu carduri bancare se invata de la albanezi si spanioli

DISTRIBUIŢI

Infractorii autohtoni se recalifica din mers, pentru a tine pasul cu ultimile descoperiri in materie de frauda: furturile de pe cardurile bancare. Surse din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate ne-au declarat ca, in doar cativa an, de cand acest gen de furt a fost semnalat pe teritoriul tarii noastre, Romania a reusit sa urce in topul infractiunilor cu carduri, ocupand, la inceputul anului trecut, primul loc din zona tarilor est-europene. Acest lucru este posibil si din cauza absentei incadrarilor specifice in Codul penal. Potrivit statisticilor efectuate de organismele internationale, in tara noastra se reclamase anul trecut un nivel al pagubelor de doua milioane de dolari. In acest timp, atat conducerile bancilor comerciale, care vor sa castige, prin programele de lansare a cardurilor, o cat mai mare bucata din piata, cat si reprezentantii Crimei organizate se feresc sa recunoasca amploaarea fenomenului.

Avertismente

La inceputul acestei saptamani, conducerea Banc Post semnala posesorilor de carduri emise de banca faptul ca, in ultima vreme, -s-au inregistrat cateva cazuri de fraudare a titularilor de card, chiar cu contributia involuntara a acestora-. Melania Ionescu, reprezentanta Directiei de Comunicare a bancii, ne-a declarat ca atentionarea vine, intr-adevar, in urma catorva sesizari ale pagubitilor, care au intampinat probleme in utilizarea cardurilor si au acceptat asa-zisele -ajutoare- din partea strainilor aflati prin apropierea ATM-urilor. Surse din Directia de Combatere a Crimei Organizate ne-au declarat ca acest gen de furturi este denumit -metoda albaneza-si este una dintre cele mai putin costisitoare metode folosite. Infractorii introduc in ATM (n.r. – bancomat) un cartonas de material plastic subtire, astfel incat cardul viitorului client sa fie blocat in interiorul aparatului. In acest timp, se trage cu ochiul la codul PIN tastat. Contul cardului va fi astfel golit inainte ca banca sa fie anuntata de furt.

Pe de alta parte, Banca Comerciala Romana spune ca prin programele sale a redus fenomenul fraudelor pe carduri bancare. In acest sens, directorul Directiei Comunicare, Cornel Cojocaru sustine ca, – in ultimele cinci-sase luni, BCR a inregistrat doar trei-patru cazuri de acest gen-.

Cetatenii straini – marile tinte

In timp, infractorii au dovedit ca sunt mai putin interesati de cardurile romanesti. Si asta nu pentru ca ar fi mai greu de fraudat, ci pentru ca sumele conturilor nu sunt tentante. Sunt la mare cautare cetatenii straini cu carduri in general fara limita de credit. In Romania, astfel de cazuri se intalnesc in hoteluri, restaurante sau marile complexe comerciale. De obicei, angajatii firmei pleaca cu cardul in alta incapere pentru a efectua operatiunea la POS (Point Of Sales – punct de vanzare). S-au intalnit cazuri in care acestia, fiind in legatura cu retelele de infractori, trec cardul printr-un -cititor electronic- care inmagazineaza informatiile de pe banda magnetica pentru a-l multiplica. O data ce cardul a fost contrafacut, o alta persoana, parte din retea, pleaca intr-o tara din strainatate unde goleste, practic, contul de card. Ofiterii specializati in furturile electronice spun ca aceasta metoda era foarte intalnita in urma cu aproximativ un an si ca este -importata- din tari ca Spania sau SUA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.