Pareri divergente la cel mai inalt nivel, in ceea ce priveste stadiul agriculturii romanesti. Pe de o parte, presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Cluj, ca Romania va primi in Raportul de tara al Comisiei Europene, din luna mai, mai multe stegulete rosii in acest domeniu, cat si in cel al finantelor. Dar Gheorghe Flutur, ministrul socotit de Calin Popescu Tariceanu drept -cel mai performant- din Cabinetul sau, a declarat la Radauti, potrivit Mediafax, ca -garanteaza cu functia- daca -agricultura nu va fi un argument de integrare in UE, ci unul de amanare-.
Ministrul Flutur recunoaste totusi dificultatile agriculturii romanesti, dar intr-un limbaj filozofic, -sofisticat-. Astfel, el a afirmat ca agricultura ar fi -o fata saraca, dar cuminte si silitoare, ce a intrat in urma cu un an si cinci luni la liceu, iar in luna mai are examenul de bacalaureat-, fiind convins ca-l va si promova.
Agentia de plati – inca nefunctionala
Trebuie recunoscut ca actualul guvern a schimbat radical filozofia utilizarii banilor proveniti de la buget, in sensul ca nu mai sunt orientati spre subventii directe, ci spre investitii, in acest an cuantumul fondurilor rezervate acestora fiind stabilit la circa 40% din intregul buget al ministerului. In plus, ministrul Flutur chiar crede ca Programul Fermierul, destinat in acest an cofinantarii celor care acceseaza Programul Sapard si investitiilor pe care ar trebui sa le faca micii fermieri pentru dotarea micilor intreprinderi din domeniul procesarii produselor, va fi o piatra de temelie la noua agricultura romaneasca. Flutur este convins ca, dupa integrare, numarul de fermieri din Romania, care vor beneficia de fonduri europene, se va situa intre 2 si 2,5 milioane, in conditiile in care, in prezent, la plata in UE exista in jur de 9,8 milioane, pronosticand ca pentru fiecare hectar se va primi, in medie, 40-50 euro. Dar Flutur stie foarte bine ca platile directe si celelalte tipologii de ajutoare financiare primite de la UE sunt acordate doar in baza respectarii unor proceduri foarte stricte, care in Romania inca sunt departe de a putea fi respectate, in ciuda eforturilor depuse pentru a activa Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), din care face parte si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (API). Despre aceasta, noul comisar european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a avertizat recent ca inca nu este functionala. In prezent, implementarea IACS cunoaste multe ramaneri in urma, pe anumite componente, precum baza de date a cererilor de subventie, sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS), registrul fermelor, registrul animalelor, sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie), precum si in cazul definitivarii ortofotoplanului Romaniei. Toate aceste intarzieri sunt considerate de ministrul Flutur -recuperabile-.
De asemenea, toate platile directe, in primul an dupa aderare, vor fi suportate de catre statul roman, guvernul fiind obligat sa suplimenteze in 2007 bugetul Ministerului Agriculturii cu cel putin un miliard de euro, suma care va fi decontata ulterior de UE.
Marii producatori contesta -viziunea- lui Flutur
Cei mai vehementi contestatari ai -viziunii- guvernului asupra directiei imprimate agriculturii sunt producatorii agricoli din economia reala, printre care se numara cei din patronatul Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Acestia cred ca Programul Fermierul este nerealist, fiind doar -o substituire a subventiei destinate agriculturii cu un fond rambursabil-, fenomen care va conduce la scoaterea definitiva de pe piata a productiei autohtone de natura vegetala, in favoarea importurilor. Mai mult, detinatorii marilor exploatatii agricole, cate mai exista in Romania, ii imputa lui Flutur si pozitia ecologista radicala, dupa ce a emis ordinul de interzicere a soiei modificate genetic, singura cultura rentabila din Romania, in conditiile in care UE importa, din SUA, Canada si Argentina, doar sroturi pentru animale pe baza de acest produs, in valoare de circa 400 milioane euro anual.
Intarzieri in marcarea animalelor
De asemenea, Romania are mari probleme si in domeniul sanitar veterinar, cu toate ca legislatia UE se regaseste implementata si in Romania. Este vorba, in special, de sistemul de control al pietei interne, de aplicarea standardelor UE de sanatate publica in domeniul veterinar, de identificarea animalelor si de controlul bolilor acestora sau de inregistrarea animalelor. In acest ultim caz, la inceputul anului au fost identificate si inregistrate 87% din efectivul total de bovine, 68,7% din ovine-caprine si 54,4% din efectivul de porcine, fiind microcipat doar 50% din efectivul de ecvine.