Home Economic-Financiar Glontul care a trecut pe langa urechea Romaniei

Glontul care a trecut pe langa urechea Romaniei

DISTRIBUIŢI

Constrangerile impuse de FMI vizavi de cresterea preturilor principalilor furnizori de utilitati ascund, uneori, in spatele argumentelor de natura economica – asa-zisele tinte pe care Romania trebuie sa le atinga – intersele unor potentiali investitori pe piata romaneasca. Cel mai recent episod de acest gen a avut loc cu ocazia ultimelor negocieri cu delegatia FMI, din luna octombrie, cand s-a vazut ca nu depasirile fondurilor de salarii la societatile de stat monitorizate (SNP Petrom si Electrica) sunt atat de deranjante, cat intentia autoritatilor romane de a amana majorarea pretului gazelor naturale, programata pentru 1 ianuarie 2003. Conform acordului stand-by cu FMI, pretul gazelor naturale trebuia sa creasca incepand cu anul viitor de la 82,5 de dolari/1.000 mc la 90 de dolari/1.000 mc. Negocierile intre autoritatile romane si reprezentantii FMI au fost extrem de dure, majorarea pretului gazelor naturale dovedindu-se a fi -nodul gordian- al discutiilor. Oficialii FMI au sustinut cu cerbicie necesitatea operarii acestei majorari in scopul cresterii nivelului incasarilor societatilor din sector. De partea cealalta, responsabilii romani au incercat sa explice ca o majorare atat de insemnata a pretului gazelor naturale in perioada de iarna, cand populatia abia are resurse sa plateasca consumul de energie termica, va avea un efect economic contrar celui estimat, societatile din sector riscand sa nu mai incaseze nimic din contravaloarea gazelor furnizate. Insistentele FMI de a opera inca din luna decembrie cresterea erau motivate de interesele unor companii americane ce doresc sa investeasca in activitatea de extractie si care isi facusera deja calculele ca la un pret de 90 de dolari/1.000 mc isi recupereaza in scurt timp investitia si obtin si un profit substantial.

Finalul acestor negocieri, prelungite in culise cu telefoane la Washington, este deja cunoscut FMI, acceptand cu mare greutate amanarea pana la inceputul lunii aprilie a cresterii pretului gazelor.


Tendinta companiilor straine care au investit sau intentioneaza sa investeasca in sectorul productiei gazelor naturale din Romania de a solicita un pret de piata mai mare decat cel reglementat nu este noua. Patru dintre companiile straine ce s-au asociat cu Romgaz pentru explorare-exploatare (Wintershall) sau reabilitare- productie (Amromco Energy, Forest Oil, Schlumberger) au cerut ca productia suplimentara de gaze, rezultata ca urmare a introducerii unor tehnologii si echipamente de exploatare moderne, sa fie vanduta la un pret mai apropiat de cel de import, mai precis la 100 de dolari/1.000mc. Ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, nu pare sa fie de acord cu solicitarea companiilor straine, declarand ca din punctul lui de vedere pretul acestor gaze din productia interna nu poate sa fie echivalent cu pretul gazelor din import. -Este normal ca pretul gazelor din productia suplimentara sa fie la nivelul pretului de pe piata interna, respectiv 82,5 de dolari/1.000mc-, a afirmat Dan Ioan Popescu.

Romgaz are de recuperat aproape 5.000 miliarde de lei

SNGN Romgaz Medias a realizat, in primele noua luni ale anului, o cifra de afaceri de 6.445 miliarde de lei, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea totala a datoriilor pe care Romgaz le are de recuperat este de 4.866 miliarde de lei. Societatea de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud are cele mai mari datorii la producatorul de gaze naturale, valoarea creantelor fiind de 3.284 miliarde de lei, in timp ce Distrigaz Nord datoreaza Romgaz 292 miliarde de lei. Termoelectrica are, de asemenea, creante in valoare de peste 1.080 miliarde de lei. Nivelul arieratelor societatii era, la inceputul lunii octombrie, de peste 232 miliarde de lei.

Romgaz a alocat, in primele noua luni, peste 900 miliarde de lei pentru investitii, fata de aproximativ 500 miliarde de lei in perioada similara din 2001.Una dintre cele mai importante investitii realizate de Romgaz este dezvoltarea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale in depozitul de la Bilciuresti, unde valoarea investitiilor este de circa 25,4 milioane de dolari, din care 12,52 milioane de dolari provin din fonduri alocate de Banca Mondiala.

Potrivit reprezentantilor Romgaz, investitia a avut ca efect cresterea capacitatii de stocare de la 655 milioane metri cubi in 2001 la 800 milioane metri cubi in 2002, urmand ca in 2003 cantitatea de gaze naturale inmagazinate sa atinga valoarea de 1,2 miliarde metri cubi. Romgaz a inregistrat in 2001 un profit brut de 1.708 miliarde de lei, raportat la o cifra de afaceri de peste 7.350 miliarde de lei. Pentru 2002, estimarile societatii indica realizarea unei cifre de afaceri in valoare de circa 9.600 miliarde de lei si a unui profit brut de 1.350 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.