Acasă Economic-Financiar Guvernul a promis sprijin societatilor brasovene

Guvernul a promis sprijin societatilor brasovene

DISTRIBUIȚI


Prezent miercuri la Brasov, premierul Adrian Nastase, insotit de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, cel al industriilor, Dan Ioan Popescu, si cel al agriculturii, Ilie Sarbu, a efectuat o vizita la cele doua mari societati brasovene, Tractorul UTB SA si ROMAN SA, in incercarea de a solutiona problemele acestora.

Restructurare prin fuzionare

La Tractorul UTB SA, prim-ministrul a declarat ca, din punct de vedere al Guvernului, -este esentiala sprijinirea agriculturii si a societatilor producatoare de masini agricole-. Un prim pas ar fi aplicarea unui program de restructurare, care se va concretiza prin fuziunea a trei societati, Tractorul UTB, Motor, Turfor UTB. -In acest caz se poate spera ca randamentul uzinei va fi mai mare, cheltuielile mai mici si, ceea ce este esential, prin stabilizarea productiei lunare se va atinge un ritm de profitabilitate care sa permita, pe de o parte, sprjinirea eficienta a agriculturii, iar pe de alta parte, plata cheltuielilor curente si a unor datorii-, a afirmat Nastase. Afirmatiile premierului se bazeaza pe faptul ca, pana in momentul acesta, au fost comandate 3.568 de tractoare, din care au fost livrate 939 de bucati. -Practic, intr-o luna s-a realizat productia unui an intreg aici, la Tractorul, si ma refer la cea din 1999-, a adaugat seful Executivului. De asemenea, el a mai subliniat faptul ca exista o piata interna pentru tractoare de aproximativ 150.000 de bucati, obiectivul Guvernului fiind ca in urmatorii trei ani sa doteze fiecare localitate din tara cu un tractor. Pentru a demonstra ca intalnirea a fost un succes, premierul a aratat ca in cursul zilei de ieri vor intra primele 50 miliarde de lei din cele 1.000 miliarde promise.

In Romania sunt necesare 5.000 de camioane

La ROMAN SA, discutiile s-au purtat pe aceeasi tema, stiut fiind faptul ca uzina de autocamioane se confrunta cu acelasi gen de probleme. Practic, piata interna exista, iar comenzile din partea statului ar putea acoperi o cerere de circa 5.000 de camioane. -Dupa parerea mea, prioritar este rezolvarea unor probleme punctuale cum ar fi preluarea camioanelor deja comandate de catre Ministerul de Interne si alte chestiuni ce tin doar de politica Guvernului-, a declarat premierul, facand referire, in special, la masinile de pompieri care se afla in marea lor majoritate la limita de casare. -Anul trecut au fost peste 9.000 de incendii care au distrus tot atatea locuinte. Deci, este nevoie sa facem aici un efort, asa cum trebuie sa gasim si alte tipuri de dotari. Cert este ca in urmatoarele doua-trei zile doresc sa am o discutie cu reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai Finantelor ca, impreuna, sa elaboram un program comun in functie de necesitatile existente, pentru relansarea productiei la ROMAN SA-, a concluzionat Nastase. Premierul a avut o intalnire si cu conducerea uzinei si cu reprezentantii sindicatului, cu aceasta ocazie intarind angajamentul Guvernului referitor la relansarea uzinei. -Am mare incredere in actuala guvernare, care s-a aplecat asupra problemelor noastre. Cred in sinceritatea guvernantilor si cred ca vor si pot sa ne sprijine pe doua cai, prima fiind lansarea de comenzi pentru piata romaneasca si a doua fiind crearea cadrului juridic care sa confere punerea pe picior de egalitate cu producatorii straini de autocamioane-, a declarat, dupa intalnire, directorul general al ROMAN SA, Carol Rugacs.

In aceeasi ordine de idei, presedintele PDSR Brasov, deputatul Constantin Nita, a declarat: -Am convingerea ca intr-un viitor apropiat vom modifica si legislatia – privind achizitiile publice, privind importurile de componente pentru fabricarea de autocamioane, fara taxe vamale si, nu in ultimul rand, modificarea Legii leasingului -, astfel incat ROMAN SA sa fie pe picior de egalitate cu importatorii de autocamioane. Asadar, ceea ce este cuprins in programul de guvernare a PDSR incepe sa se concretizeze-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.