Acasă Economic-Financiar Guvernul declanseaza goana dupa bani

Guvernul declanseaza goana dupa bani

DISTRIBUIȚI

In incercarea disperata de a acoperi gaurile bugetare create de introducerea cotei unice, guvernul ia decizii tot mai disperate. Premierul Tariceanu a anuntat, ieri, ca executivul are in vedere anularea sistemului de reesalonari, intrucat acestea s-au dovedit, in timp, a fi o practica neeficienta, chiar paguboasa. Trebuie amintit insa ca Ordonanta 40/2002, care reglementa esalonarile, a fost eliminata, o data cu intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2004, a Codului fiscal.

Executivul va reevalua, totodata, si metoda de acordare a scutirilor la plata obligatiilor bugetare, urmand ca astfel de facilitati sa poata fi aprobate doar cu avizul Consiliului Concurentei. Tot de ieri, inspectorii fiscali din toata tara au de indeplinit un plan de incasari din amenzi. Daca nu realizeaza planul stabilit, inspectorii au fost avertizati ca vor fi dati afara. -Trebuie sa aduceti mai multi bani la buget. Daca nu, ne vom desparti, in limitele legii-, le-a spus ministrul finantelor, Ionut Popescu, subalternilor sai.


Agentii economici nu vor mai avea parte de reesalonari la plata a datoriilor acumulate la bugetul statului. Guvernul va anula acest sistem care s-a dovedit, in timp, extrem de ineficient. -Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Am constatat nu o data ca foarte multe intreprinderi care au apelat la acest sistem au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului-, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, in deschiderea unei sedinte, la care au participat toti directorii executivi ai directiilor finantelor publice judetene.

-Au considerat ca bugetul este cea mai ieftina banca si l-au folosit ca pe o sursa proprie de finantare. Nu avem chef sa mai toleram astfel de practici-, a subliniat premierul, precizand ca practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita obligatiile bugetare s-a extins si la nivelul sectorului privat.

-Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice-

In acest context, Tariceanu a aratat cu degetul in principal spre clientii politici ai puterii. -Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice care s-a inmultit, in principal, in ultimii patru ani. In acest moment nu exista nici un client care trebuie satisfacut, va rog sa aplicati legea pentru toti la fel-, le-a spus premierul inspectorilor fiscali din tara, cerandu-le in acest sens sa reclame ori de cate ori datornicii apeleaza la sprijin politic pentru a nu-si plati restantele.

Daca se va renunta la sistemul reesalonarilor, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va trebui sa modifice Legea falimentului, dar si alte acte normative, astfel incat societatile sa nu mai poata beneficia pe viitor de reesalonarea datoriilor catre buget. Facilitatile deja acordate vor fi mentinute, cu conditia ca beneficiarii sa respecte calendarul de plata stabilit initial. Executivul va reevalua, totodata, si sistemul de acordare a scutirilor la plata obligatiilor bugetare, urmand ca astfel de facilitati sa fie aprobate doar cu avizul Consiliului Concurentei.

Ori planul, ori dati afara

Prezenti la intalnirea cu sefii inspectorilor fiscali din tara, ministrul finantelor, Ionut Popescu, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, i-au avertizat pe directorii din teritoriu ca daca nu realizeaza planul la incasari, li se va desface contractul de munca. Fiecare director prezent ieri la sedinta a primit cate un plan continand datoriile pe care trebuie sa le recupereze. -Statutul de functionar public nu este o umbrela sub care putem sta linistiti pana la pensie. Trebuie sa aduceti mai multi bani la buget. Daca nu, ne vom desparti in limitele legii de cine nu va face performanta, indiferent de culoarea sau simpatiile politice-, le-a spus ministrul Popescu directorilor executivi ai directiilor finantelor publice judetene. Oficialul MFP nu a dat detalii privind planul pe care l-au primit sefii din tara, dar s-a declarat nemultumit de incasari, chiar daca in perioada 1 ianuarie-3 martie 2005 acestea au fost, potrivit MFP, cu 12% mai mari fata de perioada similara a anului trecut.

Anumiti directori, in vizorul autoritatilor

Ministrul Popescu s-a declarat, indirect, nemultumit si de unii sefi ai Fiscului din tara, carora le-a transmis, fara sa nominalizeze, ca le stie secretele, chiar daca ei stau linistiti. -Multe dintre lucrurile pe care credeti ca le stiti numai dumneavoastra, credeti-ma ca le stie toata lumea-, le-a spus oficialul MFP inspectorilor din teritoriu. Ministrul le-a atras directorilor atentia ca acumularea datoriilor mari la buget se datoreaza si lor. -Daca am ajuns sa avem atat de multe firme cu mari datorii, trebuie sa va intrebati cat din aceasta situatie este cauzata de activitatea dumneavoastra. Fiecare trebuie sa va intrebati dimineata, in fata oglinzii, de ce ati avut o atitudine toleranta fata de unele companii si de ce se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie, cand incepea procesul de executare silita-, le-a spus Popescu subalternilor lui, sfatuindu-i sa demareze aceasta procedura imediat ce observa ca o societate sau alta acumuleaza datorii tot mai mari de la luna la luna.

Oficialii i-au sfatuit, totodata, sa nu abuzeze de functie in relatia cu firmele controlate, in contextul in care tot mai multi investitori straini acuza controalele excesive si nejustificate. -Si eu am incercat pe propria piele abuzurile functionarilor din Ministerul Finantelor, care actionau in numele ministrului din acea vreme, Florin Georgescu, si care interpretau aberant Legea taxelor de publicitate locala. Am fost obligat sa imi caut dreptatea si sa am castig de cauza in contencios administrativ-, a explicat premierul, cerandu-le inspectorilor fiscali sa actioneze doar conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.