Acasă Economic-Financiar Guvernul va pune pe masa BERD si IFC privatizarea BCR

Guvernul va pune pe masa BERD si IFC privatizarea BCR

DISTRIBUIȚI

Autoritatile romane vor incepe, la 1 martie, discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) cu privire la participarea acestor institutii la privatizarea Bancii Comerciale Romane, au declarat surse guvernamentale. Pachetele de actiuni pe care BERD si IFC le vor putea achizitiona la privatizarea BCR ar putea fi majorate, au mentionat sursele citate, care au adaugat ca negocierile vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii iunie.


-Dupa aceste discutii, vom stabili procentele pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation le vor detine la Banca Comerciala Romana si, implicit, daca este nevoie sa modificam strategia de privatizare a BCR in sensul majorarii numarului de actiuni ce vor fi detinute de cele doua institutii-, au spus sursele citate.

Actuala strategie de privatizare a Bancii Comerciale Romane prevede vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care, in prima etapa, cel putin 51,8% din capitalul social al BCR catre un investitor strategic. Un pachet de pana la 10% ar urma sa fie oferit, prin negociere directa, catre investitorii institutionali BERD si/sau IFC si cel mult 8% ar reveni salariatilor bancii.

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) detine 69,8% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane, in valoare de aproximativ 7.000 de miliarde de lei.

Guvernul a decis, la inceputul anului, dupa doua incercari esuate de atragere a ofertelor pentru BCR din partea unui investitor strategic, ca procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane sa inceapa prin vanzarea unui pachet de actiuni catre BERD si IFC.

Potrivit noii strategii de privatizare a Bancii Comerciale Romane, prima etapa a procesului va presupune vanzarea unui pachet de 25% catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. La acest pachet, institutiile internationale vor primi doua actiuni suplimentare prin care pot bloca adoptarea unor decizii majore fara acordul lor.

Urmatorul pas va presupune vanzarea unui pachet de 8% catre salariatii bancii, astfel ca 63% din actiunile Bancii Comerciale Romane se vor afla in proprietate privata.

In cazul identificarii unui investitor strategic, cele doua organisme internationale s-au angajat sa revanda statului un pachet de actiuni care sa ofere posibilitatea vanzarii a 51% din actiunile BCR.

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea participatiilor Statului (APAPS) se va obliga ca, in cazul in care nu se prezinta nici un investitor strategic, sa rascumpere actiunile BERD si IFC, dupa o perioada de trei ani de la perferctarea tranzactiei de vanzare.

Singurii pretendenti care au trimis scrisori de intentie pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, la incercarile anterioare au fost germano-austriecii de la HVB, impreuna cu banca ungara OTP (fosta casa de economii din tara vecina) si grupul financiar francez Eulia. Ofertantii au fost considerati inacceptabili. Desi isi anuntase intentia ferma de a prelua cea mai mare banca din tara, grupul olandez ING a renuntat cu putin inainte de expirarea termenului limita sa mai depuna scrisoare de interes, argumentand ca strategia sa de dezvoltare nu mai include noi achizitii in conditiile crizei de pe piata financiara mondiala si mentionand printre cauze imaturitatea pietei romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.