Acasă Economic-Financiar Indicatorii macroeconomici ajuta FMI sa ne -ierte- pierderile din energie

Indicatorii macroeconomici ajuta FMI sa ne -ierte- pierderile din energie

DISTRIBUIȚI

Romania a consemnat performante macroeconomice favorabile, printre care o rata de crestere economica mai ridicata, o redresare a sectorului agricol si al celui de exporturi, precum si o reducere a ratei inflatiei, a deficitului bugetar si a celui de cont curent, se arata intr-un comunicat al FMI, care a aprobat, joi, eliberarea transelor doi si trei din cadrul acordului stand-by cu Romania, in valoare de aproximativ 109 milioane de dolari, reprezentand 82,67 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere). -Rezervele nationale s-au majorat, iar accesul la pietele financiare internationale s-a imbunatatit. Cu toate acestea, statul trebuie sa mai lucreze in ceea ce priveste reducerea salariilor bugetarilor si a pierderilor consemnate in industrie, cu precadere in sectorul energetic-, a precizat Eduardo Aninat, director adjunct in cadrul consiliului director al FMI.

Finalizarea primelor doua revizuiri ale programului economic a condus la concluzia ca Romania trebuie sa continue programul de restructurare. -Autoritatile pot indeplini obiectivele de reducere a ratei inflatiei prin mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe 2002, precum si prin continuarea procesului de diminuare a deficitului bugetar in 2003-, a adaugat Aninat. Tot la -puncte bune-, el a mentionat aprobarea legilor privind TVA si a celei privind impozitul pe profit.

Cresterea salariului minim poate fi oricand -corectata-

Eduardo Aninat a precizat ca un element esential in derularea programului economic il reprezinta in continuare reducerea deficitului fiscal consemnat de intreprinderile de stat. -Programele guvernamentale privind salarizarea bugetarilor pentru 2002 si 2003 reprezinta cheia profitabilitatii intreprinderilor si succesului strategiei de reducere a inflatiei-, a apreciat Aninat. In acest context, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri de contrabalansare a impactului deciziei de majorare substantiala a salariului minim pe economie in anul 2003 si sa fie pregatite sa impuna masuri prompte de corectare, in caz de necesitate.

Incasarea facturilor la utilitati ramane o problema

In sectorul energetic, prioritatea trebuie sa fie depasirea dificultatilor intampinate in incasarea contravalorii utilitatilor, recomanda institutia internationala. Oficialul FMI a aratat, de asemenea, ca Guvernul de la Bucuresti s-a angajat sa continue procesul de privatizare si sa finalizeze o serie de proiecte de privatizare majore. Cel mai important program in acest sens il reprezinta privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie bancara detinuta de stat. Oficialii de la Bucuresti intentioneaza sa accelereze procesul de privatizare si in sectorul gazelor naturale si al electricitatii. Acompaniat de masurile de restructurare, acest proces va fi esential pentru asigurarea viabilitatii financiare a sectorului energetic, care este cheia stabilitatii macroeconomice si a cresterii sustinute, se mai arata in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.