Acasă Economic-Financiar Investitorii vor plati actiunile in doua saptamani

Investitorii vor plati actiunile in doua saptamani

DISTRIBUIȚI

Guvernul intentioneaza sa reduca la jumatate durata procesului de privatizare, prin desfasurarea licitatiilor intr-o singura etapa, fata de trei in prezent, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta promovat de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS).

In nota de fundamentare a proiectului, care a primit deja avizul ministrului finantelor, dl Mihai Tanasescu, se arata ca era necesar un nou act normativ in acest sens, pentru ca normele legale in vigoare conduc la -desfasurarea greoaie si la intarzierea procesului de privatizare-. Prin aceasta ordonanta, se mai arata in nota de fundamentare, se urmareste simplificarea procedurilor de privatizare, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, precum si urmarirea mai riguroasa a respectarii de catre noul proprietar a clauzelor contractuale.

Astfel, durata de valabilitate a ofertei de vanzare va fi redusa la 15 zile de la data publicarii ei. Stabilirea pretului de oferta va fi facuta la valoarea nominala a actiunii, fara intocmirea prealabila a unui raport de evaluare. Tot in proiectul de ordonanta de urgenta promovat de APAPS se prevede simplificarea documentatiei puse la dispozitia ofertantilor, prin intocmirea unei fise de prezentare, in locul dosarului de prezentare. Cei interesati vor putea cere informatii suplimentare direct de la societatea comerciala supusa privatizarii, care va fi obligata sa le furnizeze gratuit.

Pentru a -cerne- participantii la licitatie, APAPS vrea sa elimine firmele care nu au respectat obligatiile din contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate anterior sau care au obligatii bugetare neachitate. Nu vor putea participa la licitatii nici firmele care beneficiaza de inlesniri la plata obligatiilor bugetare si nici cele care au datorii catre societatea ale carei actiuni sunt scoase la vanzare. Totodata, nu se vor putea inscrie la licitatie companii la care statul roman detine mai mult de 33% din totalul actiunilor cu drept de vot in adunarea generala a actionarilor.

In ceea ce priveste pretul final al unei actiuni, el nu va putea fi mai mic de 75% din valoarea acesteia. Actiunile vor putea fi vandute prin licitatie cu strigare sau prin licitatie electronica pe piata de capital. Garantia de participare la licitatie va reprezenta 25% din valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare.

Licitatia cu strigare va avea loc intr-o singura etapa, dupa regula licitatiei competitive sau olandeze, in functie de raportul dintre cerere si oferta.

Termenul maxim de plata a actiunilor va fi scurtat la 15 zile calendaristice de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare a actiunilor.

Proiectul de privatizare aduce noutati referitoare si la urmarirea post-privatizare a contractelor incheiate. Astfel, noul patron va avea obligatia sa permita accesul in unitate al reprezentantilor APAPS, pe durata derularii clauzelor contractuale asumate. Oficialii APAPS vor avea acces la -orice informatie care sa permita controlul modului in care sunt respectate clauzele respective si cu privire la perspectivele de realizare a acestora-. Solicitarea accesului in intreprindere se va face in scris de catre APAPS, iar confirmarea patronilor se va comunica in termen de cinci zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

In caz contrar, APAPS poate initia rezolutia contractului de privatizare, fara nici o alta somatie, cu solicitarea de daune de interese. Acelasi lucru se va intampla si in cazul in care cumparatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale asumate.

In termen de sapte zile lucratoare de la data publicarii in -Monitorul Oficial- a ordonantei de urgenta, APAPS va face cunoscuta lista societatilor mici si mijlocii care vor fi scoase la privatizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.