Acasă Economic-Financiar Lazea: Ajustarea bugetară nu va afecta toată populația

Lazea: Ajustarea bugetară nu va afecta toată populația

DISTRIBUIȚI

„Nu toată populația Romåniei va fi afectată la fel de criza economică“, a apreciat Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a Romåniei (BNR), la o conferință organizată la București de Ambasada Norvegiei.
„În condițiile în care cheltuielile bugetare au crescut cu 5% numai pentru salarii și pensii, ajustarea bugetară va fi necesară, dar ea nu va afecta la fel pe toată lumea, deoarece nu toți romånii sunt bugetari sau pensionari, dar unii dintre ei trăiesc peste limitele bugetului de stat“, a explicat economistul-șef al BNR.
Datoria externă nesustenabilă și deficitul bugetar uriaș se numără printre vulnerabilitățile economiei romånești care au făcut ca aceasta să fie și mai sensibilă la efectele crizei, a declarat Valentin Lazea. El a mai adăugat că deficitul bugetar al Romåniei, calculat după metodologia UE, este de 5,5%, nu de 4,6, cum consideră FMI.
Economistul-șef a mai explicat că BNR nu poate trece la o flotație liberă a cursului de schimb valutar pentru că ar duce la creșterea ratei de schimb din cauza influxurilor de capital. Valentin Lazea a mai acuzat politica salarială, care a asigurat creșteri de lefuri peste rata de 10% a productivității muncii și a determinat creșterea deficitului de cont curent, care a depășit 12% și a scăzut acum la circa 5%.
Conform economistului-șef al BNR, printre canalele pe care criza globală a pătruns în Romånia se numără comerțul exterior (restrångerea piețelor externe), canalul financiar (acces redus la împrumuturi și finanțări de pe piața externă), rata de schimb, lipsa de încredere a investitorilor în economia romånească și modificarea bilanțurilor prin devalorizarea proprietăților imobiliare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.