Acasă Economic-Financiar Licitatia pentru taxiurile de la Otopeni miroase urat

Licitatia pentru taxiurile de la Otopeni miroase urat

DISTRIBUIȚI

Casa Presei Libere, la parterul careia se afla Bursa Romana de Marfuri (BRM), a fost ieri dimineata sub stare de asediu. Cu mic, cu mare, taximetristii bucuresteni s-au adunat in fata sediului BRM, nemultumiti de modul in care anticipau ca se va desfasura licitatia pentru atribuirea contractului exclusiv de transport al calatorilor sositi pe Aeroportul International -Henri Coanda- din Otopeni.

Mai iuti de picior, sau de roata, mai exact, au fost insa patronii companiei de taximetre Fly Taxi, care si-au adus toate masinile in fata Casei Presei inca de la ora 7.00, inaintea protestatarilor. Soferilor li s-a spus de la dispecerat sa duca masinile in acel loc, pe motiv ca se va filma un clip publicitar. La nici o ora au aparut protestatarii, taximetristii membri ai Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania.

Acestia contesta modul in care a fost intocmit caietul de sarcini, astfel incat adjudecarea licitatiei era servita ca pe tava patronilor de la Fly Taxi. Lucru care, de altfel, s-a si intamplat in cele din urma.

Taraboi mare, claxoane si lozinci anti-PSD, aceasta a fost atmosfera de ieri, mai ales dupa ce soferii de la Fly Taxi au fost nevoiti sa se retraga la un moment dat. Totusi, cei care lucreaza in Casa Presei au avut noroc. Presedintele federatiei, Iacob Stefan Palade, amenintase ca, in semn de protest, va aduce o vidanja care va deversa fecalele pe treptele din fata sediului BRM.

Deversarea fecalelor nu s-a mai produs insa. Nu se stie de ce, vidanja respectiva fusese adusa de la Pitesti de sindicalisti. Ea a strabatut cu bine autostrada, dar atunci cand a ajuns in dreptul Autogarii Militari cursa i-a fost curmata de politie.

Licitatie cu dedicatie

Licitatia de ieri nu a fost prima. La inceputul anului in curs, a mai avut loc o sedinta pentru atribuirea exclusivitatii la Aeroportul Otopeni pentru o companie de taximetre.

La vremea respectiva, presa a dezvaluit faptul ca, in caietul de sarcini, erau prevazute conditii facute anume pentru firma Fly, care se infiintase abia cu o luna de zile in urma: portbagaj cu o capacitate de cel putin 600 de litri, culoarea obligatoriu gri metalizat s.a.m.d. In urma scandalului de presa, licitatia s-a contramandat la acea vreme si s-a reluat acum. Intrebandu-l, ieri dimineata, pe unul dintre patronii in acte ai firmei, cum se face ca societatea fusese infiintata parca special pentru cursele de Otopeni, acesta a recunoscut ca -in afaceri trebuie sa ai informatiile mai devreme si sa te misti repede-. Cu alte cuvinte, domnia sa a admis ca avea habar de conditiile din caietul de sarcini inca dinainte de licitatie.

Un euro pe kilometru

Pentru licitatia de ieri au cumparat caietele de sarcini patru firme: Euroconstruct Trading 98 SRL, Asociatia socio-profesionala Eurotaxi, Meridian si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Fly Taxi. S-a dovedit, si de aceasta data, dictonul -cei din urma vor fi cei dintai-. Aceasta, deoarece la licitatie nu s-au mai prezentat decat cei de la Fly, care, asa cum e si firesc atunci cand concurezi singur, au si castigat.

O data cu intrarea in vigoare a contractului, jecmaneala clientilor de catre taximetristi va intra efectiv in legalitate. Tariful maximal pe care-l va putea practica firma Fly, timp de cinci ani de zile, a fost stabilit la 0,85 euro/km, exclusiv TVA. Daca adaugam si TVA si inmultim cu 16 km, cat sunt pana in Bucuresti, rezulta ca o cursa de la aeroport ne va obliga sa scoatem din buzunar 640.000 de lei.

Patronii de la Fly spun insa ca acesta este un tarif maximal, -pe care ne gandim sa-l scadem la inceput-. Cine va scadea insa tariful, atata vreme cat i se permite sa-l urce?

Potrivit conditiilor contractului, care va intra in vigoare peste sapte zile, cand expira termenul pentru depunerea contestatiilor fata de modul cum s-a desfasurat licitatia, compania castigatoare va plati lunar aeroportului 20 de euro pentru fiecare taximetru ce opereaza la Otopeni.

Cine este patronul de la Fly Taxi?

Aceasta este o intrebare la care nimeni nu a putut sa dea un raspuns exact. La licitatia de ieri erau prezente trei persoane, care sustineau ca ei sunt cei trei asociati inscrisi la Registrul Comertului si ca au infiintat firma din banii lor de acasa.

Totusi, sindicalistii sustin ca cei trei sunt bagati, de fapt, la inaintare, de alte persoane influente ale lumii politice. Nici acestia insa nu reusisera sa ajunga la un consens in aceasta privinta. Unii sustineau ca e vorba de nevasta lui Ristea Priboi, altii ca a lui Victor Stan, lider sindical si consilier PSD la Primaria Bucuresti, si lista ar putea continua.

Unul dintre patronii oficiali spunea ieri ca a avut atata succes doar pentru ca a reinvestit profitul in achizitionarea de autoturisme noi. -Vedeti dumneavoastra, am preferat sa investesc in masini, decat sa-mi construiesc doua sau trei vile. Eu stau intr-un apartament-, declara foarte convins domnia sa.

Concluzia tambalaului de ieri nu poate fi decat una singura: cu toate ca liderul sindical Palade n-a reusit sa deverseze fecalele din vidanja in fata sediului Bursei, afacerea cu licitatia a mirosit extrem de urat. Vorba unui taximetrist care-si afisase pe masina lozinca -Cu Fly Taxi veti zbura direct la PNA-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.