Acasă Economic-Financiar Micii benzinari nu pot opri scumpirea carburantilor

Micii benzinari nu pot opri scumpirea carburantilor

DISTRIBUIȚI

Nivelul record al pretului carburantilor la pompa atins in ultimele zile a alertat intreaga societate, iar ecourile, din pacate, nu se vor lasa asteptate, victimele colaterale neexcluzand, practic, niciun domeniu economic. Asta, in conditiile in care, nu mai departe de acum trei saptamani, tarifele la carburanti fusesera din nou majorate, alaturi de cele ale principalelor utilitati, ca urmare a cresterii nivelului accizelor.

Barilul de petrol -joaca- undeva intre 70-78 de dolari, si nu da semne ca ar putea reveni la niveluri normale. Desi Libanul si Israelul nu sunt actori importanti pe piata petrolului din Orientul Mijlociu, bursele internationale se tem insa de o degenerare a conflictului care va atrage si alte state din zona, implicit Iranul, care este cel de-al patrulea producator de titei la nivel mondial si al doilea in cadrul organizatiei tarilor exportatoare de petrol.

La noi, Petrom, urmat de Rompetrol, a scumpit carburantii ca urmare a cresterii cotatiilor internationale, cu 9 bani pe litru la benzina si 6 bani la motorina. Intrucat piata petroliera a fost complet liberalizata in Romania odata cu privatizarea Petrom, iar tarifele sunt stabilite de marile companii de pe piata (Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL), ceilalti benzinari sunt nevoiti sa ridice si ei stacheta preturilor, desi, conform liderului Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, nu era cazul sa se recurga la aceasta masura. In consecinta, petrolistii particulari vor scumpi carburantii mai putin decat Petrom cu 100 de bani.

Profituri grase

Daca este sau nu justificata scumpirea carburantilor in Romania imediat dupa cresterea cotatiilor internationale a fost o tema mult dezbatuta de experti. Cei care acuza acest pretext de majorare a preturilor scot in evidenta faptul ca aproape jumatate din titeiul prelucrat in Romania provine din productie autohtona, procent care se regaseste si in cantitatile de titei prelucrat in rafinariile Petrom. Astfel ca impactul fluctuatiilor de pe piata internationala a titeiului nu ar trebui sa afecteze intr-o masura atat de mare piata indigena, in ideea in care petrolul autohton este mult mai ieftin decat cel de import. Mai mult, companiile au propriile stocuri considerabile de titei, a caror valoare nu ar trebui sa mai aiba nimic de a face cu spculatiile ulterioare achizitionarii.

In concluzie, Petrom se grabeste sa vanda cu preturi occidentale, speculative titeiul din stoc, procurat pe jumatate din productie interna, motivand cresterea cotatiilor internationale ale petrolului. Daca marketingul celei mai mari companii din Romania ar persevera in aceasta logica, odata cu incetarea conflictului din Orientul Mijlociu si cu scaderea cotatiilor petroliere, atunci ar trebui sa ne asteptam ca preturile carburantilor in Romania sa revina la valoarea din 17 iulie. Insa istoria ne-a invatat ca asa ceva este posibil doar dupa o interventie prezidentiala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.