Home Economic-Financiar Ministerul Finantelor il tine pe Iacubov deasupra legii

Ministerul Finantelor il tine pe Iacubov deasupra legii

DISTRIBUIŢI

Scandalul importurilor de titei efectuate prin compania Oil Terminal pentru Rafo Onesti continua. Dupa ce Autoritatea Nationala a Vamilor a sesizat, in urma cu aproximativ o luna, neplata taxelor vamale pentru un import de aproximativ 60.000 tone de petrol, a caror valoare a fost apreciata la peste 100 miliarde de lei, autoritatile par ca s-au incurcat in itele afacerilor cu titei derulate pe relatia Oil Terminal – Rafo Onesti. Ancheta se afla in plina derulare. Asa cum ne-a precizat conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, nota de control pentru verificarile afectuate la sediul Rafo a fost finalizata recent. In schimb, finantistii constanteni au prelungit controlul financiar la Oil Terminal, pentru ca s-a hotarat ca verificarile sa fie extinse pe ultimii patru-cinci ani.

Elementul-surpriza a aparut insa din partea directorului Rafo Onesti, Paul Ivascu, care a recunoscut in fata anchetatorilor faptul ca rafinaria a beneficiat, din luna februarie si pana in iulie, de alte 14 importuri de titei, cumuland aproape 650.000 de tone. Potrivit declaratiilor oferite de directorul rafinariei, pentru nici unul dintre toate aceste importuri nu s-au intocmit formalitatile vamale, ceea ce ar insemna ca prejudiciul pe care statul l-a inregistrat se poate ridica lesne la o valoare de aproape 30 milioane de dolari.

Pe acest fond, de la Bucuresti, adjunctul directorului Inspectoratului General al Politiei, chestorul Dumitru Sorescu, pune degetul de rana si se declara nemultumit ca dosarul inca nu a ajuns pe mana Parchetului din cauza Finantelor, care -pur si simplu nu au facut nimic pana acum-.

In timpul verificarilor efectuate de DGFP Bacau la Rafo Onesti, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor au aflat chiar de la directorul general al Rafo Onesti, Paul Ivascu, ca obligatia de efectuare a formalitatilor vamale intra in sarcina societatii si ca in situatia in care se vor ivi litigii legate de operatiunile de vamuire, Rafo Onesti este raspunzatoare pentru solutionarea acestora. Paul Ivascu a informat Oil Terminal si politia constanteana ca, in perioada 15 februarie – 3 iulie 2003, Rafo Onesti a beneficiat de 14 importuri de titei in cantitate totala de aproape 650.000 tone, sosite din Rusia la Oil Terminal, pentru care nu au fost finalizate formalitatile vamale. Astfel, in pofida declaratiilor primite de politisti de la directorul rafinariei bacauane, Directia de control fiscal nu a catadicsit sa verifice toata gama importurilor pomenite de directorul Rafo, multumindu-se sa se limiteze doar la verificarea importului de 60.000 tone, sesizat in urma cu o luna de Autoritatea Nationala a Vamilor pentru neplata taxelor vamale.

Controlul la Rafo, semnat de directorul Rafo

Pana la inceputul acestei saptamani, Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Bacau a finalizat verificarile pe care le-a desfasurat la sediul Rafo. Potrivit directorului directiei de control fiscal, Iuliana Lupu, -controlul nu a fost unul fiscal; a fost unul incrucisat, Finantele judetului Bacau avand misiunea de a verifica legalitatea importurilor rafinariei. Daca in decursul timpului vor mai aparea alte date care sa duca la verificari suplimentare, vom actiona in consecinta si in spiritul legii-.

Astfel, conducerea controlului fiscal bacauan a comunicat IPJ Constanta ca societatea nu a prezentat inspectorilor declaratia vamala de import pentru cele aproape 60.000 tone de titei aduse din Rusia cu vaporul General Tyulenev in februarie 2003. Economistul Elena Dragomirescu, de la Directia de Control Fiscal Bacau -, inspectorul care a coordonat controlul facut la Rafo Onesti – mentioneaza in adresa remisa in data de 10 noiembrie Directiei de Control Fiscal Constanta ca cele 60.000 tone de titei aduse in Portul Constanta au fost predate de Oil Terminal catre Conpet Ploiesti, avand ca documente procesele-verbale de predare incheiate intre cele doua societati. Petrolul a fost predat apoi Rafo Onesti tot pe baza de procese-verbale. Cantitatea de 58.601.250 kilograme de titei a fost inregistrata in evidenta contabila a SC Rafo Onesti cu numarul 2003/ 28.02.2003 respectiv nr. 3003/31.03.2003, a precizat Elena Dragomirescu.

Din rapoartele de productie intocmite pentru lunile februarie si martie, puse la dispozitia organului de control fiscal, rezulta ca titeiul importat a fost introdus in procesul tehnologic al rafinariei, cantitatea de produse finite livrate regasindu-se inregistrata in evidentele contabile. In nota de control se mentioneaza ca societatea Rafo Onesti nu a prezentat declaratia vamala pentru cele aproape 60.000 tone de titei. Nota de constatare a controlului este semnata atat de economistul Elena Dragomirescu, cat si de directorul general al Rafo Onesti, Paul Ivascu. Chiar daca la Rafo Onesti s-a constatat lipsa taxelor vamale pentru importurile de petrol, directorul general adjunct al DGFP Bacau, Vasile Morariu, sustine ca, -sesizarea penala impotriva conducerii rafinariei nu este de competenta Finantelor din Bacau, acest lucru putand fi facut doar de institutiile de ancheta constantene-.

Oil Terminal, controlata pentru activitatea ultimilor patru ani

Contactat telefonic, chestorul de politie Traian Jipa, seful Inspectoratului de Politie Constanta, ne-a declarat: -Scandalul importului de combustibil pentru Rafo Onesti s-a declansat in urma cu o luna, cand Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a constatat ca cele 60.000 tone de titei plecasera inainte de expirarea perioadei de 60 de zile, fara ca beneficiarul sa plateasca obligatiile catre stat, in valoare de aproape 100 miliarde de lei. In prezent, Finantele judetului Constanta au prelungit perioada de control pentru ca intentioneaza sa verifice activitatea Oil Terminal pe ultimii patru-cinci ani-.

Dupa declansarea scandalului privind importurile de titei, directorul general al Oil Terminal, Gheorghe Negreanu, a fost suspendat din functie. In acelasi timp, DGFP Constanta a facut sesizare penala impotriva lui si a directorului economic Aurelia Frangu, la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, desi acestia au explicat, pe baza documentelor, ca nu depozitarul marfii importate plateste obligatiile catre stat.

Rafo Onesti neaga evaziunea

In schimb conducerea rafinariei Rafo Onesti sustine ca societatea a achitat comisioanele vamale aferente importurilor de titei si ca nu are datorii pentru marfurile furnizate de catre SNP Petrom.

-Cu privire la activitatea de import titei, afirmam ca societatea a platit comisioanele vamale aferente acestor importuri, a preluat aceste cantitati de titei, rezultand produse care au fost livrate la export-, se arata intr-un comunicat al societatii dat ieri publicitatii. Potrivit acestuia, in evidentele contabile ale societatii au fost reflectate corect toate operatiunile efectuate din momentul importului de titei si pana la livrarea produselor obtinute din prelucrarea acestuia.

-De asemenea, au fost reflectate corect toate obligatiile fata de bugetul statului rezultate din operatiunile de import-, mentioneaza comunicatul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.