Aspectele procedurale care tin de derularea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica vor fi verificate de catre Ministerul Finantelor Publice, institutie care isi va desemna reprezentanti care vor participa, in calitate de obsevatori, la etapele procesului de achizitie publica, pana la atribuirea si semnarea contractului. Ordonanta, care desemneaza Ministerul Finantelor drept autoritate de specialitate a administratiei centrale responsabila cu verificarea acestor contracte, a fost adoptata de executiv in sedinta de guvern de saptamana trecuta.
Sarcinile reprezentantilor Ministerului de Finante vor viza verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire pentru contractele de lucrari si cele de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 de euro, dar si pentru contractele de servicii si concesiune de servicii cu valoare mai mare sau egala cu 40.000 de euro, fara TVA. In plus, vor fi verificate si contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 de euro, dar si acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor mentionate.
In situatiile exceptionale reglementate de lege, in care este permisa incheierea contractului fara publicarea prealabila a anuntului de participare, verificarea va acoperi etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere pana la atribuirea si semnarea contractului. Observatorii desemnati de Ministerul Finantelor vor urmari derularea procedurilor de atribuire a contractelor selectate, vor analiza documentatiile intocmite de catre autoritatea contractanta in scopul atriburii respectivelor contracte, vor elabora rapoarte de activitate pentru fiecare procedura de atribuire a contractelor de achizitii publice care a fost supusa verificarii si vor trimite avize cu caracter consultativ in situatia in care se constata neconformitati cu aplicarea legislatiei in domeniu.
Amenzi de pana la 5.000 RON
La data initierii procedurii de acordare a respectivelor contracte, autoritatile contractante au obligatia de a instiinta Ministerul Finantelor asupra procedurii ce urmeaza a fi derulata. Incalcarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 RON. In plus, netransmiterea in termen de trei zile a documentelor si informatiilor referitoare la procesul de atribuire a contractului care face obiectul verificarii, solicitate de MFP, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 7.000 RON. In situatia in care structurile specializate din cadrul MFP constata neconcordante in aplicarea legislatiei, au dreptul sa consulte Autoritatea nationala pentru reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice inainte de a emite avizul consultativ prevazut de lege. Pe baza acestui aviz, autoritatea contractanta poate dispune suspendarea procesului de atribuire a contractului, modificarea, incetarea sau revocarea si anularea actelor in legatura cu care s-a emis avizul.
Firmele romanesti sunt discriminate
Reprezentantii oamenilor de afaceri sunt de parere ca aceasta decizie este una normala, insa nu considera ca problemele existente inca in acest proiect de lege sunt rezolvate. -Fiind vorba de bani publici, este normal ca modul de utilizare a acestora sa fie verificat de catre Ministerul Finantelor, si asta in conditiile in care, din cate am inteles, Curtea de Conturi va deveni un organism de auditare a fondurilor europene-, ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan. In opinia sa, problema se refera la modul in care se vor face achizitiile publice. -S-a elaborat o a treia varianta a proiectului de achizitii publice pe marginea caruia vom transmite unele observatii. Una dintre ele se refera la reducerea discriminarii firmelor romanesti-, a precizat Parvan. Potrivit acestuia, proiectul impune cifre de afaceri foarte mari penru firmele admise la astfel de achizitii. -Impunerea unor cifre de afaceri pe care nici o firma romaneasca nu le poate indeplini inseamna sa le excluzi automat-, ne-a declarat Parvan.