Acasă Economic-Financiar Ministerul Finantelor recunoaste: guvernul a hotarat resuscitarea SNTR

Ministerul Finantelor recunoaste: guvernul a hotarat resuscitarea SNTR

DISTRIBUIȚI

– Ministerul Finantelor a confirmat -mana de ajutor- intinsa de guvern Societatii Nationale Tutunul Romanesc

– La data de 11 noiembrie 2002, SNTR, societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul InterAgro SA, inregistra datorii restante la buget de 742 miliarde de lei, se arata in comunicatul de presa al ministerului

– Guvernul a hotarat trecerea in proprietatea publica a statului a mai multor active ale SNTR in schimbul datoriilor acesteia

– Reprezentantii institutiei conduse de Mihai Tanasescu nu au reusit sa ne convinga care este baza legala pentru care aceasta executare se face inainte de termen

– Au facut in schimb apologia platilor SNTR la buget de parca acestea ar fi fost sponsorizari, nu taxe si impozite

– Desi se declara mai mult decat contrariati, reprezentantii societatilor multinationale ne-au precizat ca isi rezerva comentariile pentru momentul publicarii hotararii de guvern in -Monitorul Oficial-.

Ministerul Finantelor ne-a trimis luni seara un comunicat de presa referitor la articolul din numarul de luni al ziarului -Curentul- – -Tutunul Romanesc a primit un nou ajutor printr-o hotarare de guvern secreta, coapta de Mihai Tanasescu-. Din pozitia prezentata de Ministerul Finantelor Publice – Directia de relatii publice si comunicare reies doua aspecte principale.

Primul apect este, evident, confirmarea existentei hotararii de guvern (nepublicata inca in -Monitorul Oficial-), asa cum a fost publicata in -Curentul- si, implicit, a secretului absolut in care guvernul a pastrat acesta decizie. Chiar si astazi (n.r. – ieri), reprezentanti ai societatilor multinationale care produc tigari in Romania nu erau convinsi ca guvernul ar fi putut -comite- aceasta noua resuscitare -gura la gura- a SNTR, rezervandu-si comentariile pentru momentul intrarii in vigoare a hotararii, urmare a publicarii acesteia in -Monitorul Oficial-. Iata ca Ministerul Finantelor confirma faptul de care doar guvernul -trebuia- sa stie: -Guvernul a decis, in sedinta din 13 noiembrie, printr-o hotarare, trecerea in proprietatea publica a statului a unui numar de imobile apartinand Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), respectand reglementarile legale in vigoare. (…) la data de 11 noiembrie 2002, ramanand de achitat o suma de peste 742 miliarde de lei, reprezentand accize, TVA cu majorarile de intarziere si penalitatile aferente, organele Ministerului Finantelor Publice au trecut la aplicarea modalitatilor de executare silita, conform prevederilor legale-.

Cel de-al doilea aspect este modul smecheresc prin care -finantistii- cauta sa justifice sesizarea noastra privind efectuarea, in premiera absoluta (dupa cum am aratat in ziarul de luni), a executarii silite. Dand totusi credit bunei-credinte (naivitatii) a celor care au redactat raspunsul MF, care au citit, dar probabil nu au inteles, repetam argumentele aduse in sprijinul sesizarii noastre, preluate din OG 11/1996, invocata de altfel si in comunicatul de la Finante:

– Obligatiile bugetare sunt scadente la termenele prevazute de reglementarile legale (art. 9).

– Executarea silita a creantelor bugetare poate fi pornita numai in temeiul unui titlu executoriu emis de organul competent potrivit legii(…). Titlul de creanta devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege. (art.25).

Scadenta celor 742 de miliarde datorii restante pe 2002, datorate de societatea controlata de Ioan Niculae, prin InterAgro SA, este 20 decembrie (OUG 180/2001), executarea silita a bunurilor SNTR hotarandu-se pe 13 noiembrie. Mai pe inteles, este ca si cum cineva are de platit rata la mobila pana la sfarsitul lunii noiembrie, dar se trezeste ca vanzatorul a venit de astazi sa-i ia mobila din casa pentru ca nu a platit rata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.