Home Economic-Financiar Ministrul Niță susține că România va pierde procesul cu RMGC

Ministrul Niță susține că România va pierde procesul cu RMGC

DISTRIBUIŢI

 

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat, joi, că se așteaptă la un proces din partea companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) privind investiția de la Roșia Montană, precizând că „oricine se poate îndrepta în instanță împotriva statului și câștiga într-un asemenea tip de contract”.

 

Constantin Niță a declarat, joi, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că se așteaptă la un proces în instanță cu investitorul din proiectul minier de la Roșia Montană deoarece „există un contract valabil” și „oricine se poate îndrepta în instanță împotriva statului și câștiga într-un asemenea tip de contract”..

 

„Cu siguranță statul român va plăti. Există un contract valabil, oricine se poate îndrepta în instanță împotriva statului și să câștige într-un asemenea tip de contract. Prin urmare, ne așteptăm la un proces din partea Roșia Montană (RMGC – n.r.)”, a spus Niță.

 

Întrebat ce a dorit să spună prin afirmația „cu siguranță statul român va plăti” și cât ar putea plăti statul, Niță și-a nuanțat declarația, spunând că a vrut să spună că statul va fi dat în judecată.

 

„Nu pot ști eu cu siguranță, depinde ce va stabili instanța. Eu nu sunt instanța. Cu siguranță ne va da în judecată, ca să fiu mai clar”, a spus Niță.

 

Ministrul Economiei a mai spus că, în cazul unui proces, ministerul va apela la o casă de avocatură deoarece ar putea fi vorba despre un proces internațional.

 

„În general, apelăm la o casă de avocatură. Fiind un proces, probabil, internațional, va trebui să apelăm la o casă de avocatură, evident. Dar, să vedem legea minelor în ce variantă va ieși, să vedem dacă Mediul va da autorizație. Sunt niște variabile pe care trebuie să le luăm în considerare”, a mai spus Niță.

 

Întrebat dacă a avut întâlniri și discuții în ultima perioadă cu reprezentanții companiei Roșia Montană Gold Corporation, Constantin Niță a spus că nu a avut nicio întâlnire cu cei de la „Roșia Montană”.

 

Compania canadiană Gabriel Resources pregătește un caz de arbitraj internațional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roșia Montană, potrivit publicației canadiene The Globe and Mail.

 

Premierul Victor Ponta declara, în 3 mai, că, dacă Gabriel Resources se va îndrepta împotriva României în instanță pentru proiectul Roșia Montană, se va „bate” pentru interesele statului român, pentru că nu vrea ca acesta, „în loc să încaseze redevențe și să aibă locuri de muncă”, să plătească despăgubiri.

 

„Ne vom apăra, bineînțeles, pentru că eu nu vreau ca statul român, atât timp cât sunt eu prim-ministru, nici cât vor fi alți prim-miniștri, în loc să încaseze redevențe și să aibă locuri de muncă, să plătească despăgubiri. Am plătit și așa destule despăgubiri pentru alte lucruri. Însă, mai mult de atât nu pot să comentez, mai ales că înțeleg că va fi vorba de un proces internațional, și atunci evident eu mă voi bate pentru interesele statului român”, afirma Ponta.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.