Reducerea salariilor bugetarilor va diminua ponderea cheltuielilor în PIB, însă Guvernul trebuie să crească eficiența sectorului public pentru a permite remunerații mai mari și o administrație cu mai puțini angajați, stimulånd astfel sectorul privat, consideră Moody’s.
„Nu voi comenta dacă este necesară o restructurare masivă în sectorul public din Romånia. Cu toate acestea, ponderea cheltuielilor în sectorul public ca procent din PIB este cu mult peste medie (a UE – n.r.)“, a declarat pentru Mediafax Kenneth Orchard, analist Moody’s.
El a adăugat că scăderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, menționånd însă că Guvernul trebuie să ia în considerare creșterea eficienței la nivelul întregului sector public.
„Îmbunătățirea eficienței din sistemul public este o parte importantă din dezvoltarea economică. O productivitate mai mare a sectorului public permite salarii mai mari și lasă loc pentru mai mulți oameni să lucreze în mediul privat, principalul generator de creștere economică pe termen lung“, a mai spus Orchard.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă drastic cheltuielile, astfel încåt deficitul bugetar să nu treacă de 6,8% din PIB la finele anului, printre măsuri figurånd scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public și cu 15% a pensiilor.
PSD a depus săptămåna trecută, la Curtea Constituțională, o sesizare referitoate la neconstituționalitatea Legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.
Board-ul FMI va evalua acordul cu Romånia la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranșe din împrumut. Romånia are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială și BERD.
Home Economic-Financiar Moody?óÔé¼Ôäós: Guvernul trebuie să crească și eficiența sectorului public, după ce a...