Acasă Economic-Financiar Muncitorii de la Fortus se simt tradati de Iliescu

Muncitorii de la Fortus se simt tradati de Iliescu

DISTRIBUIȚI

La cateva zile de la intalnirea lui Iliescu cu sefii societatii, Electrica a tras heblul la Fortus. Electrica invoca o datorie de peste 27 miliarde de lei. Sindicatul arata spre presedintele Ion Iliescu, pe care-l acuza de tradare. Oprirea energiei a cost

Combinatul iesean Fortus a fost lasat in bezna dupa ce conducerea Electrica a dispus, incepand de luni dimineata, sistarea energiei electrice. Motivul este o datorie de 27,1 miliarde de lei, pe care conducerea combinatului s-a prefacut ca o ignora, cei de la Electrica sustinand ca au avertizat Fortus ca se numara printre marii datornici si risca sa fie tras pe linie moarta. Masura pusa in practica de Electrica a costat combinatul aproximativ 10 miliarde de lei, constand in pagubele suferite numai prin deteriorarea izolatiilor si compromiterea celor trei cuptoare de la turnatoria de fonta, care lucrau la capacitate maxima in momentul opririi curentului. Potrivit directorului Fortus, Mihai Ciobanu, fiecare zi de inactivitate costa combinatul doua miliarde de lei, prejudiciul riscand sa fie mult mai mare. Incidentul a -scurtcircuitat- si relatiile cu partenerii de afaceri care au contractat comenzi cu intreprinderea ieseana. Zilele trecute, directorul Ciobanu si Florian Nichita, directorul general al Metalexportimport (actionarul majoritar al Fortus), s-au deplasat in Capitala pentru o runda de negocieri cu reprezentantii APAPS si Electrica Bucuresti.

Reprezentantul iesean al Blocului National Sindical, Doru Alexandrescu, considera ca o parte din vina ar apartine si Metalexportimport. -Noii patroni si APAPS trebuiau sa ajunga la o intelegere vizavi de datorii. Aveau si cadrul legal si puteau negocia, esalona sau chiar scapa de unele debite. Daca a inceput Electrica, cred ca vor urma si alti furnizori de utilitati, Fortus avand datorii peste tot. Nu e drept; cum nu mai sunt ai statului, cum li se pun bete in roate-, a declarat Alexandrescu. Cel mai inversunat a fost liderul sindicalistilor de la Fortus, Dumitru Mihailiuc, care l-a acuzat pe presedintele Iliescu ca nu si-a respectat promisiunea: -Sunt promisiuni ca daca facem un inceput de plata, se reia furnizarea curentului. Statul merge la santaj, in loc sa fie bucuros ca este cineva care vrea sa faca treaba si sa puna pe roate combinatul. Pierderile sunt imense, de ordinul miliardelor, si cresc cu fiecare zi de inactivitate. Eu consider ca e o bataie de joc a statului fata de cei care se chinuiesc sa puna intreprinderea pe roate. Muncitorii sunt foarte indignati, insa nu vor iesi in strada, chiar daca sunt dezamagiti. S-a discutat si cu presedintele Iliescu, cand a venit la Iasi, si a promis ca nu se va lega nimeni de Fortus. De bine ce joi a promis, luni am ramas fara energie-, a declarat, cu naduf, Mihailiuc.

Sucursala ieseana a Electrica SA a mentinut starea de inactivitate la Fortus, insa asteapta in fiecare dimineata ordinul de a relua furnizarea energiei electrice in combinat. -Au ramas si azi (ieri – n.r.) deconectati si vor ramane in continuare daca nu se va ajunge la o intelegere. Nu am primit nici un semnal de la Bucuresti si asteptam in fiecare zi pana la ora 16.00, cand se termina programul de lucru la ministere, sa primim ordinul de a relua furnizarea curentului catre Fortus-, a precizat Lucian Luca, purtatorul de cuvant al Electrica Iasi.

Pana aseara la ora 20.00, intalnirea de la Bucuresti nu se incheiase, insa directorul Ciobanu avea sperante ca va primi un raspuns pozitiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.