Acasă Economic-Financiar O nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală

O nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală

DISTRIBUIȚI

Formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, transmise contribuabililor începând cu 1 iulie 2014, vor conține o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale.

Măsura face parte din strategia Ministerului Finanțelor Publice și ANAF de îmbunătățire a relației cu contribuabilului și de încurajare a conformării la plată. 

„Avem o nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală, bazată pe deschidere instituțională, respect și flexibilitate. Prin măsurile de simplificare a modalităților de plată și încurajarea utilizării mijloacelor alternative, moderne, de plată a obligațiilor fiscale suntem consecvenți strategiei stabilite la începutul mandatului de promovare a unei relații corecte cu contribuabilul”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Astfel, fiecare decizie de impunere va conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații. 

De asemenea, pe decizia de impunere vor fi incluse informații privind modalitățile de plată: în numerar, la Trezorerie; prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale CN Poșta Română S.A; prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România, inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „internet banking”; prin virament, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăsește pe site-ul ANAF.

Aceste reglementări fac referire la următoarele formulare: 250 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice”; 251 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice”; 260 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/ contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale”; 630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”; 650 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.