Home Economic-Financiar Ortacii nu se mai inghesuie pe listele de concediere

Ortacii nu se mai inghesuie pe listele de concediere

DISTRIBUIŢI

Printr-un proiect de hotarare, guvernul intentioneaza sa majoreze numarul angajatilor din industria miniera care vor fi disponibilizati la cerere in cursul acestui an, cu acordarea de plati compensatorii, de la 6.850, cat se convenise initial, la 8.125.

Obligatii asumate fata de FMI

Totusi, liderii sindicali din domeniu sunt sceptici in privinta posibilitatilor de realizare a acestei cifre, deoarece, la mai multe companii si societati din industria miniera, nu s-au inscris, pana acum, foarte multi ortaci pe listele de concediere. -Aceasta cifra de 8.125 este cea negociata de autoritatile romane cu oficialii FMI si cu care noi nu am fost de acord. Oricum, nimeni nu poate fi obligat sa plece-, ne-a declarat Octavian Luca, vicepresedinte al Centralei Nationale Miniere (CNM). Domnia sa a dat exemplul Companiei nationale a metalelor pretioase si neferoase – Remin SA Baia Mare, unde pe liste s-au trecut numai 900 de persoane, din totalul preconizat de 1.700.

De fapt, Remin Baia Mare se afla pe primul loc, la egalitate cu Compania Nationala a Huilei Petrosani, in topul intreprinderilor miniere care trebuie sa disponibilizeze personal, ambele cu cate 1.700 de angajati. Urmeaza apoi Compania nationala a cuprului, aurului si fierului – Minvest Deva, cu un -plan- de 1.600 de concedieri pentru acest an, si Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu 1.250. In total, nu mai putin de 12 companii si societati din industria miniera vor trebui sa recurga in acest an la disponibilizari colective. Dupa incheierea acordului cu FMI, intreprinderile miniere la care a fost suplimentat cel mai mult numarul de personal vizat pentru concediere in acest an sunt Minvest Deva (300 in plus) si SNC Ploiesti (cu 450 mai mult decat se convenise initial).

344 de mine si cariere, inchise

Printr-un alt proiect de act normativ, executivul vrea sa aduca modificari la hotararea privind infiintarea societatii comerciale de conservare si inchidere a minelor – Conservmin SA.

Pana in momentul de fata, guvernul a aprobat inchiderea a 344 de mine si cariere. Prin hotararile respective, au fost aprobate si fondurile necesare pentru conservare, inchidere, reconstructie ecologica si alte activitati. In afara de Conservmin, societate pe actiuni cu capital integral de stat, detinut de Ministerul Economiei si Comertului, in cadrul ministerului mentionat mai exista un Grup de coordonare a programului de inchidere si ecologizare a minelor. Acesta gestioneaza sumele de la bugetul statului destinate inchiderii minelor si carierelor, cumpara proiectele tehnice pentru realizarea lucrarilor de inchidere si reconstructie ecologica, preia si valorifica active, avizeaza documentatia tehnico-economica, liciteaza executia proiectelor, a asistentei tehnice si a lucrarilor propriu-zise si urmareste modul de executie si decontare.


Reorganizare prin comasare

Autoritatile intentioneaza sa comaseze cele doua entitati, prin preluarea tuturor activitatilor din domeniu de catre Conservmin. De aceea, a fost elaborat proiectul de hotarare privind extinderea obiectului de activitate al acestei societati. O data cu reorganizarea societatii, ea va prelua de la Grupul de coordonare a programului de inchidere si ecologizare a minelor documentatiile si evidentele aferente minelor inchise.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.