Acasă Economic-Financiar Pentru noiembrie, dolarul se vinde cu 32.100 lei

Pentru noiembrie, dolarul se vinde cu 32.100 lei

DISTRIBUIȚI


La sfarsitul saptamanii 17 – 21 septembrie, la bursa la termen de la Sibiu au aparut primele cotatii pe raportul leu/dolar cu scadenta noiembrie. Cumparatorii au oferit 31.700 lei/dolar, in timp ce vanzatorii au solicitat intre 32.100 – 32.500 lei/dolar. -Cotatiile au avut in vedere mai multi factori, comenteaza un broker sibian. In primul rand, este vorba de evolutiile viitoare ale dolarului si ale euro pe pietele internationale, unde moneda unica este vazuta apropiindu-se de valoarea de 95 de centi. Pe de alta parte, pe piata valutara BNR continua sa mentina cursul dolarului sub rata inflatiei. La sfarsitul saptamanii, deprecierea leului, comparativ cu finele anului 2000, era de 16,85%, in timp ce inflatia pe primele opt luni a fost de 18,9%. Se pare ca banca centrala nu mai vrea sa foloseasca deprecierea leului pentru atenuarea dezechilibrelor din balanta de plati externe, asa cum s-a intamplat in anii trecuti. Pentru septembrie, prognoza privind cresterea preturilor este de peste 2%, asa ca ramane de vazut cum se vor desfasura ostilitatile pe piata valutara in ultima saptamana a lunii. Un rol important in evolutia inflatiei si implicit a leului il poate avea pretul petrolului, daca SUA vor ataca una dintre tarile arabe producatoare-.

Redeschiderea burselor americane in 17 septembrie dupa patru zile de intrerupere in urma atentatelor teroriste indreptate impotriva SUA din 11 septembrie, precum si actiunea concertata a principalelor banci centrale pentru mentinerea echilibrului pe pietele financiare internationale au determinat luni un interes deosebit pentru contractul futures euro/dolar. Cele 1.410 contracte tranzactionate intr-o sesiune deosebit de animata au avut preturi care au urcat pana la 93,60 centi, cel mai ridicat nivel al ultimelor sase luni. In zilele urmatoare, pe fondul nesigurantei vizavi de situatia geo-politica internationala, numarul de contracte si volumele de tranzactionare au scazut. Cotatiile au coborat pana la nivelul de 92,10 centi in sesiunea de marti si la 92,15 centi in sesiunea de vineri.

-Este dificil de facut o prognoza privind evolutia paritatii euro/dolar, comenta un operator. Dupa ce marile banci centrale ale lumii au aruncat in piata peste 200 miliarde de dolari, pretul monedei americane s-a stabilizat. Analistii considera ca investitorii nu s-au orientat in mod hotarat catre moneda europeana, ei alegand dolarul sau francul elvetian. De altfel, Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve, a declarat zilele trecute ca este pregatit sa reduca dobanzile pentru a noua oara in acest an, daca va fi necesar, pentru a preveni intrarea economiei in recesiune-.

In piata futures a monedei unice europene, cotatiile sunt identice cu cele de acum doua saptamani: 28.000 lei/euro pentru sfarsitul acestei luni si 28.300 lei/euro pentru scadenta octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.