Acasă Economic-Financiar PHARE 2003 aduce Romaniei 275 milioane de euro

PHARE 2003 aduce Romaniei 275 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Joathan Scheele, si noul ministru al integrarii europene, Alexandru Farcas, au semnat ieri trei memorandumuri de finantare din programul PHARE 2003. Prin programe de finantare, Romaniei i se aloca 275 milioane de euro, suma reprezentand un sprijin in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din suma totala, 265,5 milioane de euro vor fi alocate pentru programul PHARE National 2003, pentru programul PHARE de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria – trei milioane de euro si pentru cooperarea transfrontaliera intre Romania si Bulgaria – opt milioane de euro.

Oficialul european a apreciat ca programul PHARE 2001, al carui termen de contractare s-a incheiat recent, a fost o experienta de succes, cu un nivel ridicat de contractare, de circa 96-97%. La Reuniunea Comitetului Parlamentar Mixt Romania – UE de saptamana trecuta au fost recunoscute progresele Romaniei, iar autoritatile au fost incurajate sa continue pregatirea pentru aderare, a mai spus Scheele.

-In urmatorii trei ani, Romania va primi din partea Uniunii Europene un miliard de euro in fonduri nerambursabile, ceea ce reprezinta o provocare fara precedent, pentru care este necesara o imbunatatire a capacitatii administrative romanesti-, a mai adaugat Scheele.

El a indemnat guvernul sa continue eforturile in aplicarea planului strategic in acest domeniu, astfel incat sa fie creat un sistem de implementare descentralizat pentru ca viitorul memorandum de finantare sa poata fi gestionat in totalitate de autoritatile romane.

Scheele a salutat decizia anuntata de premierul Adrian Nastase privind crearea unui comitet de transparenta pentru gestionarea fondurilor UE. Ministrul Alexandru Farcas a precizat ca acest comitet va incepe sa functioneze din ianuarie 2004. Pana atunci, Ministerul Integrarii Europene trebuie sa gaseasca modalitatile de constituire, de organizare si personalul necesar pentru a pune in practica aceasta idee intr-un act normativ, pana la sfarsitul anului 2003.

In ceea ce priveste gestionarea de catre autoritatile romane a fondurilor comunitare, ministrul integrarii a precizat ca sunt luate in calcul masuri pentru anul 2004, astfel incat in 2005 sa existe acreditata in Romania o agentie de gestionare descentralizata a fondurilor, o agentie care sa fie credibila si confirmata de UE, iar fondurile sa nu mai fie cogestionate impreuna cu Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Jonathan Scheele a precizat ca Delegatia Comisiei Europene a impartasit acuzatiile aparute in presa privind fondurile europene acordate programelor pentru imbunatatirea situatiei rromilor, dar ca acestea nu au influentat decizia privind prioritatile de finantare din programele PHARE.

In continuare, vor fi alocate sume pentru imbunatatirea situatiei minoritatilor, pana in anul aderarii Romaniei la UE, a precizat Scheele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.