Acasă Economic-Financiar Plățile refuzate de bănci au ajuns la aproape 10 miliarde lei

Plățile refuzate de bănci au ajuns la aproape 10 miliarde lei

DISTRIBUIȚI

Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit au crescut de peste două ori anul trecut, la 9,43 miliarde lei, de la 4,44 miliarde lei în 2008, biletele la ordin avånd cea mai mare valoare, 8,48 miliarde lei, iar numărul refuzurilor totale a crescut cu 67%, la peste 490.000, potrivit BNR.
În 2008 au fost raportate 294.000 de refuzuri la plată cu instrumente de debit, iar plățile cu bilete la ordin refuzate au însumat 3,57 miliarde lei, potrivit datelor Centralei Incidentelor de Plăți de la Banca Națională a Romåniei (BNR).
Incidentele de plată produse de titularii de cont la plată pot fi majore sau nu, în funcție de motivul pentru care se refuză plata. Exemple de incidente de plăți majore sunt instrumente de plată trase în descoperit de cont, cecuri emise fără autorizarea trasului sau cu dată falsă ori cărora le lipsește o mențiune obligatorie, cecuri circulare sau de călătorie emise „la purtător“, cecuri emise de către un trăgător aflat în interdicție bancară, cambii scontate fără a exista creanța cedată în momentul cesiunii acesteia. Băncile au refuzat anul trecut circa 400.000 de plăți considerate ca incidente majore, în creștere de la aproximativ 230.000 în 2008. Numărul titlularilor de cont care au generat incidente de plată a ajuns, la sfårșitul lunii decembrie a anului trecut, la 12.702, din care persoanele juridice reprezentau 12.277. De asemenea, 10.741 de persoane figurau cu grad de risc, din care doar 224 persoane fizice, iar restul companii, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane aveau interdicție bancară, numărul acestora reducându-se la jumătate față de decembrie 2008.
Informațiile privind incidentele de plăți sunt menținute în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți pe o perioadă de șapte ani de la data înscrierii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.