Ministerul Industriei si Resurselor impreuna cu expertii pietei de capital vor stabili un mecanism de evaluare a pretului actiunilor societatilor din industria de aparare ce se afla in proces de privatizare. -Una din problemele cu care ne confruntam in prezent este diferenta foarte mare dintre pretul actiunilor rezultat in urma evaluarilor si pretul cu care actiunile acestor societati sunt tranzactionate pe piata bursiera. Aceste diferente mari intre pretul de piata al actiunilor – dat de cerere si oferta – si nivelul indicat de evaluator creeaza probleme in finalizarea proceselor de privatizare a acestor unitati-, a declarat Seful Oficiului de Administrare a Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Doru Laurian Badulescu. Un exemplu elocvent este societatea Elprof Bucuresti, in cazul careia evaluatorul a stabilit un pret de 150.000 de lei/actiune, in conditiile in care pe piata Rasdaq acestea sunt tranzactionate la 5.000 de lei/actiune. -Analizam acum aceste aspecte si incercam sa gasim o solutie la sursa, adica la modul in care se face evaluarea-, a afirmat dl Badulescu.
Oficialul MIR a precizat ca in multe cazuri rezulta astfel de rapoarte de evaluare, deoarece directorii societatilor ce urmeaza a fi privatizate dau informatii mult prea optimiste privind perspectivele pe care aceste unitati le au. -In multe cazuri, din dorinta de a-si sustine societatea in procesul de privatizare, directorii dau informatii foarte optimiste, in urma carora rezulta astfel de rapoarte de evaluare-, a subliniat Seful OPSPI. Dl Badulescu sustine ca, pe langa anumite ajustari aduse normativelor de evaluare in vigoare, se impune apelarea la anumite metode specifice pietei de capital. -O solutie data de expertii pietei de capital pentru stabilirea pretului actiunilor in cazul acestor societati este aplicarea, dupa intocmirea raportului de evaluare, a unor metode specifice – metoda comparatiei sau metoda book-building – care sa apropie pretul de valoarea reala de piata-, a afirmat dl Badulescu. Specialistii pietei de capital au explicat ca cele doua metode mentionate prevad: prima – stabilirea pretului prin comparatie cu societati din aceeasi ramura inclusiv din alte tari care au fost privatizate, in timp ce prin -book-building- se ajunge la un nivel al actiunilor prin sondarea pietei (aflarea de la potentialii cumparatori a pretului pe care ar fi dispusi sa-l plateasca si in ce conditii). Mai precis, aceasta ultima metoda presupune construirea caietului de sarcini pe baza informatiilor obtinute de la potentialii investitori.
Surse din cadrul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) ne-au precizat ca in cursul zilei de ieri s-a primit o solicitare din partea MIR privind lista evaluatorilor acreditati. Aceleasi surse au precizat ca, in cazul in care MIR decide sa aplice alte normative de evaluare decat cele standard, va trebui sa-si asume responsabilitatea.
Primele societati din industria de aparare ce vor fi privatizate in acest an sunt Elprof Bucuresti si SC MFA SA Mizil, in cazul carora oficialii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) estimeaza finalizarea procesului si semnarea contractelor cu viitorii proprietari pana la sfarsitul lunii martie. In cazul acestor doua societati au fost numiti, prin ordin al ministrului industriilor, administratori speciali. -Am constatat ca numirea administratorilor speciali, pentru societatile aflate in programul de privatizare, conduce la cresterea responsabilitatii celor care administreaza aceste unitati, cu consecinte in accelerarea procesului de privatizare-, a declarat Badulescu.
Societatile Elprof Bucuresti si Mecanica Mizil sunt printre putinele din sectorul productiei de aparare care au reusit in mai mare masura sa se adapteze la productia civila. Astfel, uzina de la Mizil deruleaza un parteneriat cu o firma turceasca in domeniul sudarii si asamblarii de componente metalice. In ceea ce priveste Elprof Bucuresti, societate producatoare de echipamente destinate radiocomunicatiilor militare, de preluarea pachetului majoritar de actiuni s-a aratat interesat grupul italian Marconi. Acesta din urma detine si majoritatea actiunilor la Electromecanica Ploiesti si ar dori sa-si extinda afacerile in Romania. Ambele societati nu au personal excedentar – la Elprof sunt sub 300 de angajati, iar la Mizil aproximativ 400. -Este bine ca se incepe privatizarea cu aceste societati mici, iar pretul nu ar trebui sa fie un scop in sine, ci mentinerea locurilor de munca, asigurarea investitiilor si a comenzilor-, este de parere presedintele Federatiei Sindicale Solidaritatea *90, Gheorghe Sora.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane