Acasă Economic-Financiar Primele au majorat salariul mediu net cu 1,3%

Primele au majorat salariul mediu net cu 1,3%

DISTRIBUIȚI

Salariul mediu net pe economie a crescut in luna aprilie cu 1,3% fata de luna anterioara, la 839 de lei, -cauza- fiind plata primelor lunare sau a celor de Paste, a anuntat Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare crestere, de 31,2%, a fost resimtita de angajatii care efectueaza activitati anexe si auxiliare de transport, activitati de turism, castigul salarial net al acestora fiind de 1.434 lei.


Semnificativ, cu 20,8%, au crescut veniturile salariale si in cazul angajatilor care lucreaza in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, acestia ajungand la un salariu net de 1.564 lei.

Cresteri intre 10% si 20% au inregistrat si veniturile medii ale angajatilor din silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria metalurgica, transporturi terestre si aeriene, eliminarea deseurilor si gazelor uzate. Cu 5%-10% au crescut veniturile nete in industria miniera, fabricarea produselor din tutun, edituri, poligrafie, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, industria mijloacelor de transport rutier, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa, posta si telecomunicatii, activitati de asigurari.

Majorari mai mici – sub 5% – au fost inregistrate in agricultura, vanatoare, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, constructii, hoteluri si restaurante, informatica si cercetare-dezvoltare, administratie publica, sanatate si asistenta sociala.

Cele mai mari salarii raman insa cele din domeniul intermedierilor financiare, desi au scazut cu 19% in aprilie, la 2.558 lei. Scaderea a fost determinata de faptul ca, in sectorul financiar-bancar, primele de Paste au fost acordate in luna martie.

Numarul salariatilor a crescut cu 7.700

Conform datelor furnizate de INS, numarul total al salariatilor din unitatile cu peste patru salariati a fost in luna aprilie de 4.589,7 mii persoane, cu 7,7 mii persoane mai mare decat in luna precedenta. Cresteri ale numarului de salariati s-au inregistrat in agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, tranzactii imobiliare si administratie publica. Concedierile au lovit, in schimb, domenii precum industria usoara, industria de masini si aparate electrice sau industria mobilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.